ГоловнаСвіт

Японія готова викупили три спірні острови

Зазначають, що держава запропонувала свідомо вищу ціну за острови, ніж токійський магістрат.

Японія готова викупили три спірні острови
Фото: segodnya.ua

Японський уряд готовий заплатити за три спірні з Китаєм острови Сенкаку (китайська назва Дяоюйдао), які належать приватному власникові, 2 мільярди єн (близько 25 мільйонів доларів), повідомило у вівторок агентство Кіодо.

Зараз три з п'яти спірних островів Сенкаку перебувають у приватній власності. Їхній господар - японець, держава орендує в нього острови, виплачуючи загалом 24 мільйони ієн (близько 314 тисяч доларів) на рік.

У квітні мер японської столиці Сінтаро Ісіхара заявив, що влада країни нічого не робить для того, щоб закріпити за Японією володіння цими островами, тому столична префектура візьме вирішення цього питання на себе і викупить три острови в їхнього власника. Мер повідомив також, що переговори про придбання перебувають у завершальній стадії і парламент Токіо розгляне питання до кінця року. Під ідею придбання островів столичному мерові вже вдалося зібрати 1,3 мільярда єн (близько 16 мільйонів доларів).

Агентство зазначає, що держава запропонувала свідомо вищу ціну за острови, ніж токійський магістрат. Проте власник островів заявив, що не може зганьбитися і відмовити столичному мерові, який першим повідомив про готовність їх придбати.

П'ять островів Сенкаку (Дяоюйдао) є спірною територією для Японії та Китаю. Пекін і Токіо не можуть визначити проходження кордону між особливими економічними зонами в районі островів.

Японія стверджує, що займає острови з 1895 року, в Пекіні нагадують, що на японських картах 1783 і 1785 років Дяоюйдао позначено як китайську територію. Після Другої світової війни острови перебували під контролем США і були передані Японії 1972 року. На Тайвані та в континентальному Китаї вважають, що Японія утримує острови незаконно. Японія вважає, що Китай і Тайвань почали претендувати на острови з 1970-х років, коли з'ясувалося, що в цьому районі багато корисних копалин.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram