ГоловнаСвіт

Предок президента США виявився рабом

Аналіз ДНК і архівних даних дозволив фахівцям простежити материнську лінію Барака Обами.

Предок президента США виявився рабом

Предком президента США Барака Обами ймовірно був один із перших чорношкірих рабів, зареєстрованих в Америці. За словами фахівців в галузі генеалогії з американської компанії Ancestry.com, проведене ними дослідження дозволяє припустити, що предки Обами по материнській лінії ведуть до раба зі штату Вірджинія на ім'я Джон Панч.

1640 року африканець Джон Панч, який працював слугою за контрактом у Вірджинії, втік у Меріленд, де разом із двома білими слугами його спіймали і ув'язнили. Проте покарання Панча виявилося більш суворим, аніж покарання білих слуг: його засудили до довічного рабства. Це дозволяє деяким історикам вважати Панча першим чорношкірим рабом, офіційно зареєстрованим в Америці - за кілька років до того, як у Вірджинії було ухвалено закон, що дозволяє рабство.

Аналіз ДНК і архівних даних дозволив фахівцям Ancestry.com простежити материнську лінію Барака Обами до часу і місця життя Панча. Дослідники припускають, що в Панча були діти від вільної білої жінки, від яких і походить лінія Банчів (Bunch) - предків матері американського президента.

Незважаючи на те, що лінія Банчів чітко простежується від матері Обами до її предків, які жили у Вірджинії в середині XVII століття, у дослідників поки що немає суворого доказу того, що Банчі починаються саме від Джона Панча. Висновок про їхню спорідненість дослідники роблять на основі подібності прізвищ, а також виходячи з даних аналізу ДНК, які вказують на наявність у лінії Банчів африканських коренів.

Батьки Барака Обами - біла американка Стенлі Енн Данхем (Stanley Ann Dunham) і чорношкірий кенієць Барак Хусейн Обама-старший (Barack Hussein Obama, Sr.). Раніше в Обами по лінії матері було виявлено рабовласницькі коріння: його прапрапрапрадідусь Джордж Вашингтон Оуверал (George Washington Overall), який жив у США, тримав рабів. Нащадком рабовласника опинилася і дружина президента Мішель Обама. Її предком був рабовласник Ендрю Шилдс (Andrew Shields), імовірно прибув на північноамериканський континент у XVIII столітті з Ірландії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram