ГоловнаСвіт

Референдум про імпічмент президента Румунії провалився

Спека врятувала Траяна Бесеску від відставки.

Референдум про імпічмент президента Румунії провалився
Траян Бэсеску
Фото: http://ehointerneta.ru

Президент Румунії Траян Бесеску повідомив, що виборці "відкинули переворот" і не підтримали ініціативу про його імпічмент.

Про це повідомляє в ніч на понеділок Agence France-Presse.

Голосування на референдумі завершилося о 23.00. За даними Центрального виборчого бюро Румунії на 20.00, явка становила лише близько 37%. Референдум вважають таким, що відбувся, якщо в голосуванні взяли участь не менш ніж половина населення країни. Тим часом, за даними екзит-полів, понад 80% громадян, які взяли участь у референдумі, проголосували за звільнення Бесеску з президентського поста, зазначає "Ассошиейтед Прес".

"Румуни зірвали референдум, не взявши в ньому участь", - сказав Бесеску в ефірі румунського телебачення.

Офіційні результати референдуму, а також дані про явку виборців на момент закриття виборчих дільниць поки що не публікували.

На початку липня парламент Румунії виніс імпічмент Бесеску, який перебуває при владі вже другий термін поспіль. За відсторонення президента від посади проголосували 258 із 432 депутатів, проти - 114. Ініціатором процедури відсторонення правоцентриста Бесеску з посади стала опозиційна лівоцентристська коаліція, яка підготувала докладну доповідь про його діяльність за останні два роки перебування на посту глави держави і звинуватила політика в порушенні конституції.

У квітні 2007 року відбулися події, що дуже нагадують нинішні, - парламент Румунії оголосив главі держави імпічмент. Тоді депутати від лівої опозиції звинуватили Бесеску в порушенні конституції і прояві "тоталітарних схильностей": зловживанні владою, у тому числі в прослуховуванні телефонних розмов членів уряду, корупції і завдані збитку іміджу Румунії на міжнародній арені. Справа дійшла до референдуму, в якому, за даними Центрального виборчого бюро Румунії, брали участь трохи більш ніж 30% із понад 18 мільйонів румунів, які мають право голосу. З них 74% проголосували проти імпічменту. Це не завадило Бесеску в грудні 2009 року перемогти на президентських виборах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram