ГоловнаСвіт

В Іспанії рекордний рівень безробіття

Частка безробітних у країні в другому кварталі 2012 року сягнула 24,6 відсотка.

В Іспанії рекордний рівень безробіття
Фото: ru.photaki.com

5,7 мільйона іспанців, майже чверть від усіх працездатних громадян країни, перебувають у пошуку роботи. Частка безробітних збільшилася на 0,2 процентні пункта в другому кварталі 2012 року, сягнувши 24,6 відсотка.

Таким чином, рівень безробіття встановив черговий рекорд. Такий показник не спостерігався в країні з середини 70-х років, коли після смерті диктатора Франсиско Франко в Іспанії було встановлено демократичну форму правління.

В останні кілька днів про вкрай невдалі квартали відзвітували й основні іспанські банки. Наприклад, прибуток найбільшої кредитної організації країни Santander упав вдвічі. Водночас третій за величиною Caixa Bank скоротив свій чистий дохід за все півріччя на 80%, до 166 мільйонів євро.

Згідно з прогнозами аналітиків, рецесія в Іспанії в найближчі місяці тільки поглибиться. У першому кварталі економіка країни, нагадаємо, зменшилася на піввідсотка.

Зростання безробіття, банківські труднощі та рецесія загострюють боргову кризу в країні. Протягом двох тижнів прибутковість за 10-річними облігаціями Іспанії трималася значно вище небезпечного 7-відсоткового рівня. Лише завдяки заяві голови ЄЦБ Маріо Драгі про те, що органи Євросоюзу рятуватимуть євро всіма можливими способами, ставки трохи знизилися.

Міністр економіки Іспанії Луїс де Гіндос провів цього тижня закриту зустріч із керівником німецького Мінфіну Вольфгангом Шойбле. Під час візиту Гіндос уперше визнав, що Іспанії, ймовірно, знадобиться фінансова допомога в розмірі 366 мільярдів євро.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram