ГоловнаСвіт

Промову Брейвіка вимагають прибрати з YouTube

Представник суду визнав, що публікація аудіозапису нелегальна, і запевнив, що з цієї нагоди ведеться перевірка.

Промову Брейвіка вимагають прибрати з YouTube

Родини жертв Андерса Брейвіка звернулися в суд з вимогою прибрати з YouTube аудіозапис його заключної промови на слуханнях. Раніше суд заборонив розповсюджувати аудіо-та відеозаписи цього виступу терориста і дозволив лише надрукувати його промову.

Аудіозапис в чотирьох частинах виклав німецький користувач під ніком opluchting. Він отримав його від Торстейна Віддаля - колишнього члена правої Прогресивної партії Норвегії, в якій раніше був і сам Брейвік. Віддаль в інтерв'ю NRK заявив, що дистанціюється від вчинків Брейвіка, але вважає правильним опублікувати його останнє слово.

Промова Брейвіка в чотирьох частинах з'явилася на YouTube 19 липня, однак, як повідомляє AFP, адвокат Метте Івонн Ларсен (Mette Yvonne Larsen) звернулася до суду з вимогою видалити її тільки 26 липня. Представник суду визнав, що публікація аудіозапису нелегальна, і запевнив, що зараз з цієї нагоди проводиться перевірка.

У своїй заключній промові Брейвік заявив, що вчинені ним теракти були захистом його етнічної групи. За словами підсудного, вони були необхідні для того, щоб захистити Норвегію від мультикультуралізму і "мусульманської інтервенції".

Останнє засідання у справі Брейвіка відбулося 22 червня. Тепер суду належить визначити покарання за вбивство ним 77 осіб в Осло і на острові Утойя. Покарання буде залежати від того, чи визнають Брейвіка осудним або божевільним. У першому випадку йому загрожує максимум 21 рік тюремного ув'язнення, у другому - безстрокове примусове лікування в психіатричній клініці. Сам Брейвік неодноразово заявляв, що вважає за краще в'язницю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram