ГоловнаСвіт

На південному сході Туреччини прогримів вибух, є жертви

Силовики звинувачують у нападі бойовиків Робітничої партії Курдистану.

На південному сході Туреччини прогримів вибух, є жертви
Архивное фото
Фото: EPA/UPG

Двоє турецьких солдатів загинули, коли їхню машину пошкодило внаслідок вибуху годинникового механізму, активованого дистанційно на південному сході Туреччини, що є переважно курдськими територіями.

Про це 27 липня повідомляє Reuters із посиланням на джерела в турецьких службах безпеки.

Третій солдат і одна цивільна особа отримали поранення внаслідок нападу, який стався близько 7:00 ранку (05:00 GMT) недалеко від міста Ліс у провінції Діярбакир.

Силовики звинувачують у нападі заборонену Робітничу партію Курдистану (РПК), яка протягом 27 років вела кампанію проти турецької держави. За час кампанії загинуло близько 40 тисяч осіб, переважно курдів.

Вибуховий пристрій було заховано на дорозі біля армійських казарм і активовано за допомогою пульта дистанційного керування, коли автомобіль із солдатами проїжджав повз.

Туреччина і Сполучені Штати внесли РПК у список терористичних організацій. 2002 році РПК включили і в список терористичних організацій ЄС, проте 3 квітня 2008 року Європейський суд скасував рішення про внесення "курдської повстанської групи РПК і її політичного крила "Конгре-геліос" у список терористичних організацій Європейського Союзу".

Повстанська організація, що базується в горах на півночі Іраку, бореться за політичні права 1,4 млн курдів у Tуреччині та за створення курдської aвтономії у складі Турецької республіки. Згідно з останніми повідомленнями, групи, пов'язані з РПК, узяли під контроль міста в північній Сирії поблизу турецького кордону. Напередодні Туреччина попередила, що може виступити проти "терористичної" організації, що складається з курдських бойовиків, у північній Сирії, якщо побачить у ній загрозу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram