ГоловнаСвіт

Чехія підтвердила наявність у заступника генпрокурора Росії дозволу на проживання

Олександр Бастрикін порушив закон на території цієї країни.

Чехія підтвердила наявність у заступника генпрокурора Росії дозволу на проживання
Александр Бастрыкин

МВС Чехії підтвердило наявність дозволу на проживання в цій країні у першого заступника генпрокурора Російської Федерації - глави Слідчого комітету Росії Олександра Бастрикіна.

Про це пише The Financial Times.

Документ був чинним з лютого 2007-го по лютий 2009 року. Причиною надання дозволу на проживання було те, що Бастрикін був керуючим чеської компанії Law Bohemia.

Водночас чеська поліція вказала на незаконність дій Бастрикіна, який своєчасно не повідомив відповідні інстанції про продаж своєї частки в компанії, уточнює місцеве видання Rozhlas. Із заявою з цього приводу виступила представник поліції у справах іноземців Катерина Рендлова. За законом, документ мали анульовати відразу після продажу частки Бастрикіна в Law Bohemia. Проте, за словами Рендлової, глава СК РФ незаконно мав дозвіл на проживання в Чехії протягом близько шести місяців.

Добірку документів, що свідчать про те, що Бастрикін мав у Чехії не тільки бізнес, а й дозвіл на проживання, опублікував 26 липня 2012 юрист і опозиціонер Олексій Навальний. Він вказав на те, що глава Слідчого комітету має доступ до державної таємниці і, відповідно, являє підвищений інтерес для іноземних спецслужб. На думку Навального, за наявності дозволу на проживання в країні, яка є членом НАТО, імовірність тиску на чиновника з боку іноземних спецслужб підвищується.

Навальний визнав, що формально наявність тимчасової посвідки на проживання в іншій країні для держчиновника законна, але назвав це неприпустимим для голови СК. Також у своєму розслідуванні Навальний звинуватив Бастрикіна у використанні фіктивних документів і припустив, що глава СК не сплатив податки з грошей, отриманих від продажу Law Bohemia 2008 року.

Заступник голови комітету Держдуми з безпеки та протидії корупції Олександр Хінштейн, який першим порушив тему бізнесу Бастрикіна в Чехії 2008 року, після виходу публікації Навального висловив готовність ініціювати запит до Конституційного суду РФ про позбавлення глави СК особливого правого статусу. Для цього необхідно зібрати 90 голосів депутатів Держдуми. За словами Хінштейна, це єдиний варіант, за якого діяльність глави Слідчого комітету може бути піддана перевірці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram