ГоловнаСвіт

Стокгольмський суд зобов'язав Росію виплатити компенсацію за націоналізацію "ЮКОСу"

Задоволено позов декількох іспанських інвестфондів.

Стокгольмський суд зобов'язав Росію виплатити компенсацію за націоналізацію "ЮКОСу"

Арбітражний інститут торговельної палати Стокгольма зобов'язав Росію виплатити іспанським інвесторам компенсацію за націоналізацію російської нафтової компанії "ЮКОС".

Про це повідомляє прес-реліз компанії Covington&Burling (представляла інтереси позивачів), опублікований на MarketWatch.

Розміру компенсації не повідомляють. У прес-релізі зазначено лише, що суд оцінив "ЮКОС" на момент націоналізації більш ніж у 60 мільярдів доларів.

Декілька іспанських інвестфондів, які були власниками депозитарних розписок (ADR) "ЮКОСу", подали позов іще 2007 року. Сума позову не розкривалася. На підставі російсько-іспанської угоди про взаємний захист інвестицій вкладники вимагали відшкодувати їм збитки внаслідок передачі активів "ЮКОСу" державі.

Як зазначено в повідомленні Covington&Burling, суд прийшов до висновку, що податкові претензії, пред'явлені "ЮКОСу", були тільки приводом для експропріації активів компанії та подальшої передачі їх державній "Роснафті".

Це вже друге рішення міжнародного арбітражу щодо компенсацій міноритарним акціонерам "ЮКОСу". 2010 року суд ухвалив, що російський уряд має виплатити британській фірмі RosinvestCo компенсацію в 3,5 мільйона доларів за націоналізацію "ЮКОСу" (хоча компанія вимагала 200 мільйонів).

Російські податківці пред'явили претензії до "ЮКОСу" 2003 року, звинувативши компанію в ухилянні від сплати податків. Незабаром після цього нафтова компанія збанкрутувала, а її активи було розпродано, причому основну їхню частину отримали "Роснафта" і "Газпром". Голову "ЮКОСу" Михайла Ходорковського під час розслідування заарештували, і зараз він відбуває термін за ухилення від сплати податків, розкрадання нафти і легалізацію незаконних доходів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram