ГоловнаСвіт

Економіка Британії повернулася у 2010 рік

Зниження ВВП відразу на 0,7% здивувало аналітиків.

Економіка Британії повернулася у 2010 рік
Фото: bankimira.blogspot.com

ВВП Великобританії у другому кварталі 2012 року скоротився на 0,7%. Так економіка країни опинилася на рівні першої половини 2010 року, коли було сформовано коаліційний уряд ліберал-демократів і консерваторів.

Зниження ВВП відразу на 0,7% здивувало аналітиків. Перед публікацією офіційних даних вони очікували зниження на 0,2%. У попередньому кварталі економіка Великобританії скоротилася на 0,3%.

Причинами, які могли вплинути на значне падіння ВВП (востаннє  схожі цифри спостерігали лише 2009 року), називають занадто великі видатки на святкування 60-річчя правління королеви Єлизавети II. Крім того, у Великобританії за другий квартал випала рекордна кількість опадів, що, як правило, зумовлює зниження активності споживачів. Наприклад, деякі крамниці вже звинуватили в падінні продажів саме дощі.

Окрім того, на Великобританію далі впливає, нехай і не безпосередньо, боргова криза в єврозоні. За останні три місяці британський фунт подорожчав щодо євро на 5% і коштує на біржі 1,28 євро. Висока вартість місцевої валюти робить неконкурентоспроможними британські товари на європейському ринку.

На початку року у Великобританії вважали, що королівству вдасться уникнути рецесії (зниження ВВП протягом двох кварталів поспіль) і сподівалися, що в першому кварталі економіка зросте на 0,1%. Утім, вона впала, що спричинило "подвійну рецесію" - потрапляння в рецесію протягом короткого відрізка часу. Такого з Великобританією не траплялося з 1970-х.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram