ГоловнаСвіт

Apple отримала патент на технологію 5D

Сама компанія не є автором документа.

Apple отримала патент на технологію 5D

Нові винаходи Apple у майбутньому можуть замінити традиційні мишу, клавіатуру та сенсорний екран. Бюро патентів і товарних знаків США видало Apple патент під назвою "Методи введення інформації людиною в обчислювальний пристрій", у якому описано безліч способів взаємодії з електронним пристроєм, що перебувають поза межами можливостей звичайної периферії.

Наприклад, патент пропонує використовувати практично будь-яку поверхню для введення даних за допомогу дотику. При цьому фіксуватися може не тільки положення пальців, а й сила їхнього тиску на поверхню. Таку поверхню, наприклад, можна перетворити на полотно - і малювати по ньому; товщина ліній залежатиме від сили натискання.

У патенті також згадано рукавички для взаємодії з об'єктами у віртуальному просторі, який здатна симулювати обчислювальна система.

Для зчитування даних у віртуальному просторі Apple пропонує використовувати технологію 5D. Ця технологія передбачає, що обчислювальна система буде не тільки фіксувати положення, наприклад, долонь людини по трьох осях, а й напрямок їхнього пересування та швидкість (тобто всього 5 параметрів). Усе це визначатиме ступінь впливу на віртуальний предмет.

У патенті також описано систему, яка дозволятиме управляти ігровим персонажем за допомогою пересування користувача та частин його тіла в просторі (нагадує реалізований комерційний продукт Microsoft Kinect для ігрової приставки Xbox 360).

Відповідно до опису, як ввідні в обчислювальну систему дані можуть виступати: зміна електромагнітного поля, переміщення потоків повітря в приміщенні і навіть зміна температури.

Автором зазначеного документа є не сама Apple - компанія придбала напрацювання в канадського винахідника Тімоті Прайора. Заявки на отримання патентів датовано 1999-2006 р. У липні 2009 року Apple подала заявку на реєстрацію патенту в його остаточному вигляді.

В Apple припускають, що в майбутньому такі методи вводу даних можуть замінити традиційні клавіатуру, мишу і навіть сенсорні екрани. Зазначимо, що схожий погляд на майбутнє інформаційних технологій поділяє засновник Microsoft Білл Гейтс.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram