ГоловнаСвіт

Безпеку арсеналів хімічної зброї Сирії цілком забезпечено, - МЗС РФ

Росія вважає, що уряд Асада не застосовуватиме свій арсенал.

Безпеку арсеналів хімічної зброї Сирії цілком забезпечено, - МЗС РФ
архивное фото
Фото: http://ria.ru

Заступник міністра закордонних справ РФ Геннадій Гатілов заявив, що Росія проводить "відповідну нагальну роботу з керівництвом Сирії з тим, щоб було забезпечено надійний захист місць складування хімічної зброї".

За його словами, "з Дамаска ми отримали тверді запевнення в тому, що безпеку цих арсеналів цілком забезпечено". Він також сказав, що Сирія приєдналася до Женевського протоколу 1925 року, який забороняє застосування на війні задушливих, отруйних і подібних газів.

"Ми вважаємо, що тим самим вона взяла на себе конкретні зобов'язання щодо відмови від таких методів ведення військових дій, вважаємо, що Сирія повинна виконувати зобов'язання - і ці, і за Конвенцією про заборону хімічної зброї", - зазначив Гатілов.

Гатілов також сказав, що "не можна забувати і про другий бік цього питання, а саме про те, що там діє збройна опозиція, і тут не можна відкидати, що арсенали хімічної зброї можуть потрапити якимось чином в її руки", додавши, що "це питання вимагає з боку міжнародного співтовариства найпильнішої уваги". Заступник міністра також заявив, що деякі західні партнери Росії щодо сирійського врегулювання "роблять усе необхідне для того, щоб підштовхувати опозицію до подальшого продовження кровопролиття".

"Це викликає у нас великий жаль, ми розглядаємо таку позицію як відхід від консенсусних женевських домовленостей", - зазначив дипломат.

Гатілов заявив, що ситуація в Сирії "розвивається дуже неоднозначно" і що звідти "надходять суперечливі повідомлення". За його словами, "фактом залишається те, що насильство на місцях продовжують здійснювати і одна, й інша сторона".

"Ми будемо продовжувати працювати з сирійським урядом, спонукаючи його зробити рішучі дії з припинення насильства, але - що головне - ми розраховуємо на те, що і ті, хто має вплив на опозицію, чинитимуть так само", - резюмував він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram