ГоловнаСвіт

Кіпр попросить 13 мільярдів євро у "трійки кредиторів"

Зараз прибутковість боргових паперів держави перевищує 13%, що є другим найгіршим показником у ЄС після Греції

Кіпр попросить 13 мільярдів євро у "трійки кредиторів"
Кипр
Фото: Lenta.ru

Потреби Кіпру у фінансовій допомоги від "трійки кредиторів" - Міжнародного валютного фонду, Єврокомісії та Європейського центрального банку - становлять 13 мільярдів євро. Раніше обсяг кредитів, який має намір попросити країна, неофіційно оцінювали в 10-12 мільярдів євро.

Урядові Кіпру потрібно близько чотирьох мільярдів євро, ще дев'ять мільярдів необхідно для допомоги банкам. При цьому банки мають намір направити два мільярди із цих грошей на покриття збитків, пов'язаних зі списанням частини боргу Греції, а інші сім мільярдів євро повинні покрити фінансові втрати банків від прострочених кредитів і грецьких, і кіпрських структур.

Кіпр офіційно звернувся до Європейського Союзу по допомогу 25 червня. Суми передбачуваного кредиту не повідомляли, країни ЄС наразі не ухвалили рішення про виділення грошей Кіпру. Відомо, що значна частина грошей надійде на підтримку Cyprus Popular Bank - другого за величиною банку країни, який зазнав втрат через кризу в Греції.

У середині червня Кіпр попросив кредит на п'ять мільярдів євро в Росії, переговори з приводу звернення Кіпру ще тривають. 2011 року РФ уже виділила цій країні 2,5 мільярда євро фінансової допомоги. При цьому не уточнювалося, чи знизиться сума кредиту, яку просить Кіпр у ЄС, якщо свою згоду на надання коштів дасть Росія.

25 червня агентство Fitch присвоїло облігаціям Кіпру "смітниковий" рейтинг "BB +" з негативним прогнозом. У результаті ринки запозичень виявилися закритими для країни. Зараз прибутковість боргових паперів Кіпру перевищує 13%, що є другим найгіршим показником у ЄС після Греції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram