ГоловнаСвіт

Білий дім запідозрили в навмисному "зливі" в ЗМІ секретних даних

Висловлюють припущення, що Обамі перед виборами створюють образ сильного лідера.

Білий дім запідозрили в навмисному "зливі" в ЗМІ секретних даних
Белый дом
Фото: ria.ru

Сенатор США від Демократичної партії Дайенн Файнстайн, голова комітету з розвідки, заявила, що за останніми витоками секретних даних може стояти Білий дім.

Про це повідомляє Associated Press.

При цьому, за словами Файнстайн, вона переконана, що особисто президент Барак Обама таємну інформацію не розголошує. Сенатор розповіла, що комітет, який вона очолює, збереться 24 липня для розробки законопроекту, який дозволив би запобігти витоку.

Раніше генпрокурор США Ерік Холдер призначив двох прокурорів, щоб курувати розслідування щодо двох витоків. Прокурори спробують з'ясувати, хто поширив інформацію про причетність США до кібератак проти комп'ютерних систем, пов'язаних з ядерною програмою Ірану (перевірку щодо цього здійснює також ФБР; повідомляли, що розпорядження про активізацію цих кібератак дав Обама незабаром після вступу на президентський пост). Окрім того, належить встановити, хто розповів журналістам про запобігання спробі "Аль-Каїди" підірвати літак, що прямував у США. Крім цих двох, в останні кілька місяців сталася ще низка витоків. Так, стало відомо, що Обама особисто відбирає серед терористів цілі для ударів із безпілотників.

В американських відомствах, які працюють із секретною інформацією, вже було вжито низку заходів для боротьби з витоками. Співробітників таких відомств під час тестів на детекторі брехні тепер питатимуть про те, чи не повідомляли вони секретної інформації журналістам. Пентагон опублікував чіткі інструкції, що вважати несанкціонованим розголошенням секретної інформації. Міністерство оборони, крім того, проводитиме моніторинг основних американських ЗМІ на предмет наявності в них витоків секретних даних.

Деякі республіканці, у тому числі сенатор Джон Маккейн, припустили, що секретні дані могли надати журналістам навмисно, щоб створити Обамі перед виборами образ сильного лідера. Білий дім такі звинувачення заперечує. Було опубліковано дані, згідно з якими допуск до інформації різного ступеня таємності в США на 2011 рік мали 4,86 мільйона осіб (до інформації з грифом "Цілком таємно" - 1,4 мільйона).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram