ГоловнаСвіт

Використання хімічної зброї в Сирії неприйнятно, - МЗС Франції

Лоран Фабіус впевнений, що Асад заплатить за свої злочини.

Використання хімічної зброї в Сирії неприйнятно, - МЗС Франції
архивное фото
Фото: EPA/UPG

Міністр закордонних справ Франції Лоран Фабіус заявив, що будь-яке використання хімічної зброї сирійськими силами безпеки буде неприйнятним, повідомляє Reuters 24 липня.

Офіційний представник МЗС Сирії Джихад Макдісі, вперше визнаючи наявність хімічної і біологічної зброї в країні, заявив у понеділок, що сирійська армія не буде використовувати хімічну зброю проти повстанців, але може використовувати її проти сил за межами країни.

"Будь-яке використання хімічної зброї є абсолютно неприйнятним. Президент США Барак Обама виступив із заявою з цього приводу, виступили й інші... Ця зброя знаходиться під суворим контролем з боку міжнародного співтовариства", - заявив Фабіус.

Фабіуc також сказав, що президент Сирії Башар Асад в якийсь момент зазнає поразки, і пропозиція Ліги арабських держав про "безпечний вихід" не врятує його від покарання. Арабські міністри закордонних справ в неділю запропонували Асаду "безпечний вихід", якщо він піде у відставку.

"Ліга арабських держав зробила цю пропозицію, але я думаю, що в довгостроковій перспективі, всі диктатори повинні заплатити за свої злочини. Зрештою, він і інші диктатори не залишаться безкарними... Асад зазнає поразки, це всього лише питання часу", - підкреслив Фабіус, додавши, що "падіння Башара Асада не повинно призвести до переслідування (алавітської) меншини".

Деякі західні країни висловили стурбованість з приводу зізнання Сирії про готовність використовувати хімічну та біологічну зброю проти будь-якого іноземного втручання, нехай і не проти сирійських повстанців.

Заява сирійської влади була зроблена після тижня безпрецедентних бойових дій у столиці Сирії Дамаску, і вибуху, в результаті якого загинули найближчі радники Асада, а також його зять Асеф Шаукат.

Сирійський конфлікт триває з березня 2011 року. За даними правозахисників, його жертвами стали понад 17 тисяч осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram