ГоловнаСвіт

Греція повинна платити заробітну плату в драхмах, - німецький депутат

МВФ може припинити виплати фінансової допомоги Греції.

Греція повинна платити заробітну плату в драхмах, - німецький депутат
Фото: EPA/UPG

Генеральний секретар Християнсько-соціального союзу Александр Добріндт заявив, що Греції необхідно платити зарплати своїм державним службовцям і пенсії населенню не в єдиній європейській валюті, а в драхмах.

Про це повідомляє Reuters 23 липня.

Так Добріндт дав зрозуміти, що союзники Християнсько-демократичного союзу (ХДС) федерального канцлера Анґели Меркель вважають розпад зони євро практичним неминучим.

"У питанні Греції ми дійшли кінця шляху. Подальшої допомоги не буде. Держава, яка не хоче виконувати умови (надання допомоги) або яка не здатна зробити це, повинна спробувати щастя за межами євро", - заявив Добріндт.

Добріндт вважає, що поступова інтеграція драхми стала б першим кроком на шляху від'єднання Греції.

"Греції слід зараз розпочати виплати бюджетникам, пенсіонерам та іншим групам населення в драхмах. М'яке повернення до старої валюти буде найкращим рішенням для Греції порівняно з різким переходом. Драхма як паралельна валюта може послужити стимулом до економічного зростання", - наголосив Добріндт.

Утім, він не пояснив, як Греція зможе повернутися до старої валюти, не спричинивши потрясінь на фінансових ринках.

"Трійка" міжнародних інспекторів: Європейська комісія, Європейський центральний банк і Міжнародний валютний фонд - прибуде в Афіни у вівторок, щоб зосередити увагу на скороченні витрат на 11,7 млрд євро, що Греція повинна здійснити протягом 2013-2014 рр.

Прем'єр-міністр Греції Антоніс Самарас заявив у неділю, що його країна у "Великій депресії", схожій на ту, що була в США 1930 року, оскільки економіка країни скоротилася майже на 1/5 після п'яти років безперервного спадання з 2008 року. Греція просить ще два роки, щоб досягнути своїх цілей порятунку, але її кредитори виступають проти цієї ідеї, тому що це означатиме ще більшу фінансову допомогу.

Німецький тижневик Der Spiegel повідомив минулими вихідними, що Греції знадобиться 50 млрд євро додаткової допомоги на додачу до вже узгоджених 130 мдрд, а також заявив, що МВФ може відмовити країні в подальшому фінансуванні. Німецьке та грецьке міністерства фінансів відмовилися коментувати звіт Spiegel.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram