ГоловнаСвіт

В Іспанії тривають протести проти жорстких заходів економії

Демонстранти незадоволені новими скороченнями, що їх ухвалив уряд напередодні.

В Іспанії тривають протести проти жорстких заходів економії
архивное фото
Фото: EPA/UPG

Сотні тисяч іспанців виступили проти заходів жорсткої економії, до яких вдався правоцентристський уряд Іспанії в четвер увечері, після більш ніж тижня демонстрацій по всій країні.

Про це повідомляє Reuters 20 липня.

У четвер іспанський парламент схвалив пакет скорочення витрат на 65 млрд євро ($ 80 млрд) і підвищення податків у рамках заходів жорсткої економії для подолання серйозного економічного спаду.

Демонстранти вийшли на вулиці в містах і селищах по всій Іспанії. У Мадриді та Барселоні вони пройшли вулицями, розмахуючи прапорами та банерами з намальованими на них ножицями, які символізують скорочення витрат. У Мадриді натовпи пожежників у касках і футболках із гаслом "Пожежні під загрозою зникнення" дули в роги та запускали феєрверки. Раніше до акції протесту долучилися поліцейські та члени цивільної гвардії.

"Ми пережили важкі часи, але це занадто", - сказав 58-річний пожежний Франциско Вакер.

Демонстрації на вулицях Іспанії вже стали звичним видовищем. Торік Indignados ("Обурені") тисячами протестували проти безробіття. Кожен четвертий іспанець є безробітним. Але відтоді, як минулого тижня прем'єр-міністр Маріано Рахой оголосив про скорочення витрат і підвищення податків, демонстрації відбуваються щодня. Останнім часом до них долучилися також держслужбовці, які раніше уникали участі в протестах.

Так, зарплата державних службовців скоротилася на 7% після скасування їхнього різдвяного бонусу, вони використовують свої кава-брейки, щоби протестувати біля штаб-квартири правлячої Народної партії (НП) у Мадриді.

"Ми повинні здійняти галас, тому що вони сміються над нами та всіма трудящими", - заявила демонстрантка Ірія, яка працює аудитором у казначействі, під час мітингу біля будівлі НП.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram