ГоловнаСвіт

Apple зобов'язали відновити репутацію Samsung

Судова постанова фактично змушує компанію рекламувати свого конкурента, заявив юрист американського виробника.

Apple зобов'язали відновити репутацію Samsung

Британський суд зобов'язав компанію Apple опублікувати на її британському сайті і розіслати до місцевих ЗМІ повідомлення про те, що її південнокорейський конкурент Samsung не копіював дизайн планшета iPad у своїх пристроях Galaxy Tab.

Як повідомляли раніше, компанії Apple не вдалося в судовому порядку заборонити продаж планшета Samsung Galaxy Tab 10.1 на території Великобританії - суд 9 липня виніс постанову про те, що Samsung невинувата в порушенні копірайта Apple при створенні дизайну своїх планшетів Galaxy Tab. Суддя Колін Берсс заявив, що планшети Galaxy Tab 10.1 "не такі класні".

Apple зобов'язана розмістити повідомлення про це на головній сторінці свого британського сайту і не видаляти його протягом півроку. Крім того, компанія зобов'язана сплатити публікації в низці британських ЗМІ - The Financial Times, The Daily Mail, Guardian Mobile та інших, щоб виправити репутацію Samsung, говорить Берсс.

Постанова фактично змушує Apple рекламувати Samsung, заявив юрист американського виробника Річард Хейкон.

"Жодна компанія не хотіла б говорити про конкурента на своєму веб-сайті", - зазначив він. Суддя Берсс дозволив компанії подати апеляцію на рішення суду.

Водночас суддя Берсс відмовився задовольнити прохання Samsung про те, щоб заборонити Apple робити публічні заяви про порушення копірайту з боку південнокорейської компанії. "Вони мають право на власну думку", - сказав він.

Проте в Samsung вважають, що регулярні коментарі Apple про те, що Samsung неправомірно використовує елементи дизайну конкурента, завдають південнокорейській компанії реальний економічний збиток.

Рішення британського суду, як повідомляли раніше, стало першою великою перемогою Samsung в патентній війні проти Apple, яка почалася в квітні минулого року з заяви американської компанії про те, що південнокорейський конкурент безсоромно копіює ідеї Apple у своїх смартфонах і планшетних комп'ютерах.

Відтоді позицію Apple підтримали суди Німеччини, Нідерландів, а також США, де компанії вдавалося домогтися тимчасової заборони продажів планшетів і смартфонів Samsung.

Відповідні претензії Samsung, яка постаралася викрити Apple в нелегітимному використанні у своїх продуктах запатентованих Samsung бездротових технологій, не знайшли підтримки у представників судової влади різних країн.

Обидві компанії є лідерами ринку мобільних пристроїв. Крім взаємних претензій, їх пов'язують і партнерські відносини: Samsung є постачальником електронних компонентів для продуктів Apple.

Компанії подали один проти одного десятки позовів до судів різних країн по всьому світу. У травні 2012 року гендиректори двох компаній за наполяганням суду провели переговори, проте не змогли дійти до угоди, яка б дозволила врегулювати патентний конфлікт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram