ГоловнаСвіт

Лідер Північної Кореї отримав нове звання

Кім Чен Ин зміцнює свою владу.

Лідер Північної Кореї отримав нове звання
архивное фото
Фото: trud-ost.ru

Державні ЗМІ КНДР повідомили, що північнокорейського лідера Кім Чен Ина було удостоєно звання маршала. Таким чином він зміцнив свій статус глави авторитарної держави.

Про це повідомляє АР 18 липня.

Нагадаємо, в квітні Кім Чен Ину присвоїли звання першого секретаря правлячої Трудової партії. Через кілька днів Трудова партія КНДР обрала його головою Центрального військового комітету партії. Комітет контролює північнокорейську армію, яка налічує близько 1,2 мільйона військовослужбовців. Окрім того, Кім Чен Ин має звання головнокомандувача Корейської народної армії і є членом президії Політбюро.

У спеціальному бюлетені державних ЗМІ зазначено, що рішення про присудження чергового звання Кім Чен Ину ухвалили "вищі військові, урядові та політичні діячі".

Керівник Генштабу армії КНДР Лі Ен Хо, який був високопоставленою фігурою в політичних і військових колах і вважався близьким радником Кіма, 16 липня було звільнено з усіх посад у правлячій Трудовій партії Кореї, в тому числі з посади віце-голови Центральної військової комісії. Уряд, не вдаючись у подробиці, заявив, що Лі занедужав. Попри це, за кордоном широко поширилися чутки, що Кім Чен Ин проводить урядову чистку.

Досі не зрозуміло, хто прийде на зміну Лі в якості начальника Генштабу армії, але у вівторок Пхеньян оголосив, що менш відомого генерала - Хена Ен Чхоля - було призначено віце-маршалом. Відтоді, як Кім прийшов до влади в грудні 2011 року, звання віце-маршала отримали троє інших військових чиновників. Лі було призначено віце-маршалом 2010-го.

Джон Делур'є, аналітик Північної Кореї в університеті Йонсей в Південній Кореї, сказав, що нове звання північнокорейського лідера є "ще однією цеглиною у стіні зміцнення влади Кім Чен Ина в партії, державних і військових установах". Він також зазначив, що нова посада "у світлі відходу Рі набуває особливого значення. Титули, звичайно, не забезпечують влади. Але режим, здавалося б, змикає ряди навколо свого молодого лідера".

Кім Чен Ин зайняв пост лідера Північної Кореї після смерті свого батька Кім Чен Іра, і продовжує підтримувати політику свого батька "сонгун", що припускає владу військових.

Залишається незрозумілим, як військові перестановки вплинуть на напружені відносини Північної Кореї з її сусідами та Сполученими Штатами. Більш ніж 28 тисяч американських солдатів дислоковано в союзній США Південній Кореї.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram