ГоловнаСвіт

Адміністративний суд Єгипту переніс засідання через бійку

Державна рада Єгипту вирішить долю уряду.

Адміністративний суд Єгипту переніс засідання через бійку
Фото: EPA/UPG

Під час засідання Державної ради (вищого адміністративного суду) Єгипту, яка вирішує майбутнє парламенту, спалахнула бійка.

Про це повідомляє Reuters 17 липня.

Сьогодні Держрада розглядає близько 50 позовів з внутрішньополітичних рішень єгипетської влади і подій в країні за останній рік. Залежно від рішень суду, новий ісламістський президент країни Мухаммед Мурсі або отримає підтримку, або програє в боротьбі за владу з військовими.

Союзники Мурсі з руху "Брати-Мусульмани" вітали "вирішальний" день демократичних перетворень в країні. На знак протесту сотні прихильників Мурсі прийшли до будівлі суду, звинувачуючи генералів у використанні судової влади, щоб підірвати її авторитет.

Незважаючи на свою перемогу на виборах у червні, Мурсі досі має сформувати кабінет міністрів. Крім того, в Єгипті досі немає повністю функціонуючого уряду, парламенту і конституції.

Розбіжності в суді виникли навколо створеної ісламістами парламентської асамблеї, якій доручено написання нової конституції. Розбіжності були відображені в суді, де представники громадськості штовхали адвокатів і один одного, вигукуючи вимоги і зустрічні вимоги.

"Геть, геть військове правління!", - скандували маніфестанти з "Братів-Мусульман", які хочуть, щоб парламентська асамблея продовжувала свою роботу.

Це викликало гнівну реакцію їхніх опонентів, які у відповідь кричали: "Геть, геть владу Верховного керівництва (братства)".

"Скасувати засідання, - сказав правозахисник Набил Гавриїла. - Це не правосуддя... Я вважаю, що Мурсі несе особисту відповідальність за цей хаос. Він відповідальний за наведення порядку".

Суддя Абдель Салям ель-Наггар розповів присутнім, що суд не був заляканий і лише зупинив розгляд, щоб розрядити напружену атмосферу перед скликанням правозахисників в окремій палаті суду.

"Цей суд завжди пишався, що його палати є відкритими для громадськості, - сказав він їм. Ця громадськість нас захищала. Але те, що трапилося в цій палаті - хіба такий тероризм прийнятний?", - підкреслив Наггар.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram