ГоловнаСвіт

Афганського солдата повісять за вбивство французьких військових

HRW закликала французький уряд просити про зміну вироку.

Афганського солдата повісять за вбивство французьких військових
фото из архива
Фото: EPA/UPG

Прес-секретар Міністерства оборони в Кабулі Давлат Вазірі заявив, що афганського солдата Абдула Сабора, який у січні вбив чотирьох французьких солдатів, буде повішено.

Про це повідомляє Agence France-Presse 17 липня з посиланням на Міністерство оборони Афганістану.

У січні 2012 року Сабор вбив чотирьох французьких солдатів та поранив ще 15, коли ті робили пробіжку по території своєї військової бази. Пізніше він зізнався, що таким чином мстився за скандал зі спаплюженням американськими морськими піхотинцями трупів талібів.

Після інциденту Франція заявила, що більше не буде посилати солдат на службу до Афганістану. Тоді ще президент Франції Ніколя Саркозі також розпорядився припинити програму тренування афганських військових французькими фахівцями. Міністр оборони Франції Жерар Лонге сказав, що той, хто стріляв, можливо, був бойовиком "Талібану", який зумів проникнути в афганську армію. Проте невідомо, чи підтвердилася його версія.

Правозахисна група Human Rights Watch (HRW) розкритикувала рішення афганського суду і закликала французький уряд просити про зміну вироку.

Новий президент Франції Франсуа Олланд відвідав Афганістан у травні на захист свого плану щодо прискорення виведення 3400 французьких солдатів з Афганістану до кінця цього року. Більшість військ НАТО а Афганістані, серед яких також представники США, Німеччини, Британії та інших країн, залишать Афганістан 2014 року. Безпеку в країні будуть забезпечувати афганські війська.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram