ГоловнаСвіт

Японці протестують проти ядерної енергетики

На акцію протесту в Токіо вийшли близько 100 тис осіб.

Японці протестують проти ядерної енергетики
Фото: EPA/UPG

Понад 100 тисяч японців вийшли на акцію протесту в центральній частині Токіо в понеділок, щоб висловити свою незгоду з використанням ядерної енергетики.

Про це повідомляє Reuters 16 липня.

У найспекотніший день року протестувальники вийшли на вулиці, скандуючи, що країна не потребує ядерної енергії після катастрофи на АЕС "Фукусіма-1". Ця демонстрація є найбільшою відтоді, як минулого місяця прем'єр-міністр Японії Ехісіко Нода заявив про необхідність перезапустити реактори, щоб уникнути дефіциту електроенергії, який може вдарити по економіці.

"Сьогодні температура досягла рекордно високого рівня. Ми повинні запитати себе, чи можемо ми дійсно обійтися без атомної енергетики", - сказав Нода на японському телебаченні, оскільки температура досягла 36,6 градусів за Цельсієм. Таким чином, він підкреслив необхідність використання ядерної енергетики для роботи кондиціонерів.

Нода піддається дедалі більшому тиску в зв'язку зі зростанням суспільної недовіри. Минулого місяця, після того, як він проштовхнув непопулярний податок за збільшення податку з продажів, частина його правлячої Демократичної партії Японії (ДПЯ) відкололася. Крім того, політичний важкоатлет Ітіро Одзава і десятки інших членів парламенту, які вийшли з ДПЯ, вирішили сформувати нову партію. Партія Нода як і раніше контролюють більшість у нижній палаті парламенту, але в меншості у верхній палаті. Багато аналітиків вважають, що будуть скликані дострокові парламентські вибори.

За словами організаторів протесту, в акції взяли участь близько 170 тисяч осіб, які перекрили одну з головних вулиць Токіо. Проте за оцінками поліції число демонстрантів не перевищує 75 тисяч.

"Японія має намір знищити себе шляхом будівництва атомних електростанцій в такий сейсмонебезпечній країні", - сказав один з протестувальників.

Ядерна енергія забезпечувала близько 30% електроенергії Японії до цунамі минулого року, яке пошкодило АЕС "Фукусіма" на північному сході Японії. Відтоді всі 54 реактори країни були переведені в автономний режим для перевірки. 1 липня, вперше після аварії на АЕС "Фукусіма-1", було перезапущено ядерний реактор на АЕС "Оі" в провінції Фукуї. Другий реактор буде перезапущено до кінця цього місяця.

Опитування показують, що близько 70% населення Японії хочуть відмовитися від використання ядерної енергетики.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram