ГоловнаСвіт

У Малі повсталі туареги відмовилися від боротьби за незалежність півночі країни

Африканські держави не визнали самопроголошеної держави Азавад.

У Малі повсталі туареги відмовилися від боротьби за незалежність півночі країни
Фото: http://gpravda.com

Угруповання повсталих туарегів - Національний рух за звільнення Азаваду (НРЗА) - заявило, що припиняє боротьбу за незалежність регіону Азавад на півночі Малі, повідомляє агентство Reuters.

"Ми прагнемо культурної, політичної й економічної незалежності, але не виходу зі складу держави", - зазначив представник НРЗА Ібрагім Аг Ассалех.

Зазначають, що бойовики НРЗА на початку квітня проголосили незалежність регіону Азавад, проте сусідні африканські країни, зокрема Алжир, відмовилися визнавати нову державу.

"Спочатку незалежність була нашою головною метою, але ми зважаємо на думку світової спільноти і прагнемо подолати кризу", - додав Ассалех.

Як повідомляли, після проголошення незалежності в регіоні посилили свій вплив різні ісламістські угруповання, зокрема - "Єдинобожжя і джихад" і "Ансар ад-Дін", що обернулося збройним протистоянням між НРЗА й ісламістами. Минулої середи ісламісти заявили, що їм удалося повністю захопити контроль над регіоном. Бойовики цих угруповань, пов'язаних з "Аль-Каїдою", встановили на півночі Малі вкрай жорсткі порядки, зокрема, ввели заборону на куріння. "Порушників" сікли різками.

Нагадаємо, 22 березня малійські військові організували переворот через невдоволення реакцією влади на повстання туарегів. Згодом військова хунта визнала, що ситуація на захопленій повстанням півночі Малі "критична", і закликала іноземні держави надати Малі військову допомогу.

На початку квітня туареги взяли під свій контроль усі великі міста на північному сході країни і проголосили незалежність регіону Азавад - історичної батьківщини туарезького племені.

У травні стало відомо, що радикальні ісламістські угруповання, що діють на території Малі - "Ансар ад-Дін" ("Захисники віри") і Національний рух за звільнення Азаваду (НРЗА), - об'єдналися для побудови незалежної ісламської держави.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram