ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Держдума скасувала талон техогляду

Діагностична карта буде оформлятися в двох письмових примірниках і в електронній формі.

Держдума скасувала талон техогляду
Фото: Lenta.ru

Держдума Росії 13 липня 2012 року ухвалила в другому і третьому читаннях закон, що скасовує талон техогляду і дозволяє автовласникам купувати поліс обов'язкового автострахування ОСАЦВ під час пред'явлення діагностичної карти від акредитованих операторів техогляду. До 1 серпня 2015 року за умови укладання договорів ОСАЦВ також з діагностичною картою прийматимуться і талони технічного огляду автомобілів.

Схвалений закон набере чинності з дня його офіційної публікації. Водночас поліси ОСАЦВ будуть видаватися за новими правилами через десять днів після публікації тексту офіційного документа. Метою схваленого закону є спрощення процедури проходження технічного огляду машини. Так, автовласники, які регулярно проходять ТО в дилерських центрах, що пройшли сертифікацію для проведення такого роду робіт, повинні мати діагностичну карту, яку і буде видавати дилер.

Відповідно до закону, в діагностичній карті має міститися висновок про відповідність або невідповідність транспортного засобу вимогам безпеки. У випадку, якщо в карту вписано висновок про можливість експлуатації машини, в ній має значитися і термін дії. Якщо ж в діагностичній карті є висновок про невідповідність автомобіля нормам безпеки, дилер повинен вказати і список виявлених несправностей. Завіряти карту має технічний експерт, який проводив перевірку машини.

Діагностична карта буде оформлятися в двох письмових примірниках і в електронній формі. Один примірник буде видаватися автовласнику, другий - залишиться в оператора техогляду, а електронний варіант - буде відправлятися в єдину автоматизовану інформаційну систему технічного огляду. Термін зберігання електронного документа - п'ять років. У разі втрати діагностичної карти, отримати її дублікат автовласники зможуть у будь-якого оператора техогляду.

Контролювати діяльність операторів техогляду, згідно з ухваленим законом, буде Російський союз страховиків.

З 1 січня 2012 року в Росії набрав чинності закон, що передає відповідальність за проведення технічного огляду від державних до комерційних структур. Крім того, на початку року депутати запропонували скасувати талони техогляду. Відповідний законопроект пройшов перше читання в Держдумі наприкінці квітня. За даними на 1 квітня 2012 року, техогляд в Росії проводили 3360 відповідних пунктів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram