ГоловнаСвіт

Віце-прем'єр Молдови: російські колеги нарешті зрозуміли, що їх надурили

Борг Придністров'я за російський газ сягнув $3,5 млрд.

Віце-прем'єр Молдови: російські колеги нарешті зрозуміли, що їх надурили
Фото: www.profi-forex.org

Борг Молдови за російський газ, який утворився через хронічні неплатежі не контрольованого Кишиневом Придністров'я, сягнув $3,5 млрд.

Енергетичний віце-прем'єр Молдови Валеріу Лазер вважає, що цю проблему можна вирішити, оскільки вже навіть Росія звернула увагу на безрезультативність таких відносин із Тирасполем.

"Маю відчуття, що реальну ситуацію оцінили не тільки в Кишиневі, а й у Москві. Я відчув зміну настроїв там. У розмові з можновладними російськими колегами нам було сказано: "Ми не розуміємо, чого ми там, у Придністров'ї, досягли". Зрозуміло лише те, що коштувало це Росії $3,5 млрд", - сказав віце-прем'єр в інтерв'ю "Коммерсанту-Украина".

Існує напрацьований механізм дій: коли якийсь споживач не платить за газ, то його позбавляють газопостачання. Але "Молдовагаз" не має змоги зробити це з Придністров'ям через політичні причини. Останні п'ять років Тирасполь оплачує лише послуги з транзиту газу. "Однак це покриває лише 4% платежів. А де решта 96%?" - обурюються в молдовському уряді.

Причиною економічних проблем також є різниця в

тарифах на газ для Молдови і Придністров'я.

"У Придністров'ї два великі економічні агенти з російським капіталом: Молдовська ГРЕС і Молдовський металургійний завод у Рибниці. Розпорядженням придністровської адміністрації їм установили ціну в $150-160 за тисячу кубометрів. Ми купуємо по $400, а для них тариф майже втричі менший. Але найцікавіше - всі ці гроші: і ті, що платить населення, і ті, що надходять від підприємств, - акумулюються на спецрахунку. І це бюджетотворчий рахунок Придністровського регіону", - сказав Валеріу Лазер.

При цьому всі недоотримані гроші Росія покладає на Молдову. Політик називає цей газовий борг політичним і бачить у ньому зацікавлення Росії. "Політичний борг утворюється тоді, коли хтось має політичний інтерес. Молдови в цьому ніякого інтересу не має. Але хтось же його має?" - сказав він. "Але, слава Богу, наші російські колеги нарешті зрозуміли, що їх хтось надурив. Хтось їх переконав, що там (у Придністров'ї) будуть реалізовуватися якісь політичні інтереси. Але до цього дуже чітко приліпилися якісь бізнес-інтереси", - додав Лазер.

Тепер же Молдова і Росія вирішили якось влагодити цю ситуацію. "Російське і молдовське право дозволяє "Молдовагазу" передати борг. Тобто "Молдовагаз" каже: шановний "Газпроме", я заборгував вам, а "Тираспольтрансгаз" - мені. Вимагайте тепер ви в них", - поділився планами молдовський віце-прем'єр.

Як раніше повідомляли, Росія продає Молдові газ дешевше, ніж Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram