ГоловнаСвіт

Уряд Німеччини стурбований протестами євреїв і мусульман

Захисники релігійного обряду вимагають його узаконення.

Уряд Німеччини стурбований протестами євреїв і мусульман
Фото: EPA/UPG

Уряд Німеччини стурбований протестами єврейських та мусульманських організацій, які об'єднали зусилля на захист обрізання на релігійному ґрунті, після того, як суд міста Кельн ухвалив, що воно вважається кримінальним злочином.

Про це повідомляє BBC 12 липня.

Статистика показує, що щорічно тисячам мусульманських і єврейських хлопчиків в Німеччині роблять обрізання. У спільній заяві організацій кажуть, що обрізання є основою їхньої віри, і тому його має бути узаконено.

Постанова суду Кельна - яка також піддалася критиці з боку ізраїльського парламенту - не поширюється на всю Німеччину. Проте Медична асоціація Німеччини заборонила лікарям проводити процедуру без приписів лікаря. Ухваленню такого рішення сприяла ситуація з обрізанням чотирирічного хлопчика, який після процедури мало не помер в лікарні, після чого справою зацікавилася прокуратура. Суд зазначив, що право дитини на фізичну недоторканність має більшу вагу, ніж релігійні та батьківські права.

Незвичайну спільну заяву підписали лідери груп, у тому числі Рабинського центру Європи, Європейського єврейського парламенту, Європейської єврейської асоціації, Турецько-ісламського союзу Німеччини у справах релігії та Ісламський центр в Брюсселі.

"Ми вважаємо, що це образа наших основних релігійних прав і прав людини. Обрізання - це древній ритуал, який має фундаментальне значення для нашої особистої віри і ми рішуче протестуємо проти рішення суду. Для цього ми будемо рішуче захищати наші права на збереження наших спільних традицій і закликаємо німецький парламент і всі політичні партії втрутитися і скасувати це рішення в терміновому порядку", - свідчить заява.

Лідери протестуючих груп також зустрілися з членами Європейського парламенту і Бундестагу, щоб висловити свій гнів і наполягають на тому, щоб німецький парламент забезпечив чіткі правові гарантії для проведення обряду. Уряд Німеччини стурбований рішенням суду, особливо після звинувачень у тому, що заборона на фундаментальний ритуал іудаїзму є недоцільною щодо вихідців з країни Голокосту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram