ГоловнаСвіт

Посла, який утік, має бути покарано, - МЗС Сирії

Місце перебування перебіжчика залишається невідомим.

Посла, який утік, має бути покарано, - МЗС Сирії

Міністерство закордонних справ Сирії заявило в четвер, що колишнього посла Сирії в Іраку Навафа Фареса слід покарати після переходу на бік опозиції, яка намагається повалити президента Башара Асада.

Про це повідомляє АР 12 липня.

Державне агентство новин повідомило, що міністерство заявило, що Навафа Фареса було "звільнено від своїх обов'язків" і він повинен зіткнутися з "правовою та дисциплінарною відповідальністю". Фарес оголосив про свою втечу на відео, оприлюдненому в середу, сказавши, що він став на бік "революції" проти Асада. Він є першим високопоставленим сирійським дипломатом, який перейшов на бік опозиції, і другою помітною фігурою після генерала Республіканської гвардії та близького друга Асада Манафа Тласа, який покинув режим Асада за останні два тижні. Заворушення в Сирії почалися з мирних протестів у березні 2011 року, але поступово переросли в збройний заколот. Активісти опозиції говорять, що понад 17 тисяч осіб загинули в протистоянні повстанських угруповань і урядових військ.

У Парижі міністр закордонних справ Іраку Хошияр Зібарі підтвердив втечу Фареса, сказавши, що той залишив свою посаду, коли перебував за межами Іраку. Фарес засудив режим Асада в заяві в ефірі телеканалу Al-Jazeera.

"Де ж честь у вбивстві своїх співвітчизників? Де національна вірність? Нація - це всі люди, а не один єдиний чоловік. Відданість - народу, а не диктатору, який убиває своїх людей", - заявив він.

Незрозуміло, де Фарес записав свою заяву. Нині його місце перебування залишається невідомим.

Фареса було призначено на посаду посла Сирії в Багдаді чотири роки тому, він став першим сирійським послом в Іраку за 26 років. Як і Тлас, він є членом привілейованої еліти сунітів. Асад натомість належить до секти алавітів, що становить меншість у переважно сунітській державі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram