ГоловнаСвіт

Асадові підготували 10-денний ультиматум

Захід погрожує Сирії економічними санкціями.

Асадові підготували 10-денний ультиматум
Фото: EPA/UPG

Великобританія, Франція, Німеччина і США поширили в ООН проект резолюції, який ультимативно пропонує президентові Сирії Башару Асаду виконати вимоги плану спецпосланця ООН і ЛАГ щодо Сирії Кофі Аннана, повідомили дипломати в ООН.

Якщо за цей час сирійська влада не виконає положень розробленого у квітні 2012 року плану Аннана з припинення насильства в країні, то Захід наполягатиме на "негайних заходах із застосуванням розділу 41 Статуту ООН". Вона дозволяє накладати економічні санкції, але не військове втручання третіх країн.

Раніше Захід пропонував застосувати проти Сирії заходи відповідно до розділу 7 статуту організації, які передбачають і можливість застосувати силу до країн, політика яких загрожує міжнародному миру і безпеці.

Проект резолюції з такою вимогою підготували Великобританія, Франція, Німеччина та США на противагу резолюції, яку в середу запропонувала Росія - вона не містить згадок про санкції проти Сирії.

Як повідомили дипломатичні джерела в ООН, у четвер в Раді Безпеки почнуться дебати з приводу західного та російського проектів резолюцій. В обох йдеться про продовження мандата міжнародних спостерігачів у Сирії, термін якого спливає 20 липня, у зв'язку із цим голосування має відбутися до цього терміну.

Нагадаємо, збройне протистояння між опонентами режиму Башара Асада й урядовими силами триває з березня 2011 року. 30 червня на женевській конференції у справах Сирії ухвалили рішення створити в країні перехідний орган управління і тиснути на всі сторони конфлікту. Представники сирійської опозиції відкинули пропозиції, не бажаючи сідати за стіл переговорів із президентом Асадом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram