ГоловнаСвіт

Росприроднагляд пояснив, чому затопило Кримськ

МНС повідомляє, внаслідок повені загинули 172 людини.

Росприроднагляд пояснив, чому затопило Кримськ
Фото: http://ria.ru

Росприроднагляд дійшов висновку, що однією з причин тяжких наслідків повені на Кубані стала забудова паводконебезпечних територій.

Такі дані відомства прозвучали на робочій нараді з питань надзвичайної ситуації в Краснодарському краї, яку провів міністр природних ресурсів і екології РФ Сергій Донський.

Тим часом МНС підтвердило дані, які з'явилися в блогах і соціальних мережах, що найбільш постраждале від паводку місто Кримськ накрило семиметровою хвилею.

"Хвиля йшла по половині міста - 5,95-6,98 метра. Прогнозів затоплення більшої половини міста не було. Не розраховували, що більш ніж половину (міста) може затопити стихія. Появу такої хвилі неможливо було передбачити", - говорить голова ГУ МНС у Краснодарському краї Олександр Казлікін.

Він також додав, що система оповіщення населення про повінь спрацювала неефективно. За його словами, зараз слідчі намагаються встановити, чи попереджали по радіо і чи з'явилися "біжучі" рядки з попередженням на телебаченні.

Паводок у ніч проти 7 липня затопив 7,2 тисячі житлових будинків у трьох містах (Геленджик, Кримськ, Новоросійськ) і кількох селищах Краснодарського краю. Порушено системи енерго-, газо- і водопостачання, автомобільний і залізничний рух.

За останніми даними, загинули 172 людини. За медичною допомогою звернулося майже 1,4 тисячі осіб. Повністю втратили майно 29 тисяч осіб, частково - більш ніж 5 500. Уже не відновити близько 400 будинків, із них 300 - у Кримську.

Причиною повені офіційні особи називають зливові дощі. Від версії, що причиною катастрофічного потопу могли стати скидання води з Неберджаївського водосховища, слідство відмовилося, коли було встановлено, що скидання були штатними, немасовими і переливів дамби не зафіксовано.

"Проте залишається головне питання - чому так швидко піднялася вода в Кримську до багатометрових рівнів і чому долиною річки Адагум перед Кримськом пройшов водяний вал, що зносив автомобілі. Унаслідок опадів підйом води мав бути поступовим. Екологи вважають, що несприятлива ситуація з гідротехнічними спорудами в Краснодарському краї вплинула на розвиток катастрофи".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram