ГоловнаСвіт

Судан протистоятиме економічній кризі за допомогою цукру

У північноафриканській країні відкрився цукровий завод вартістю $1 млрд.

Судан протистоятиме економічній кризі за допомогою цукру
архивное фото
Фото: if.ua

У середу Судан відкрив цукровий завод вартістю $1 млрд, який допоможе уряду країни подолати економічну кризу.

Про це повідомляє Reuters 11 липня.

Коли Південний Судан оголосив про свою незалежність, Судан втратив три чверті видобутку нафти - основного джерела державних доходів. Північноафриканській країні вдалося уникнути широкомасштабних соціальних заворушень, які потрясли Єгипет і Сирію, але жорсткі заходи економії стали причиною численних антиурядових акцій протесту. Демонстранти закликають уряд президента Омара Хасана аль-Башира, який перебуває при владі протягом 23 років, піти у відставку.

Цукор - важливий продукт харчування для 32 мільйонів мешканців Судану, і зростання його виробництва є пріоритетним завданням. Країна є одним із найбільших африканських виробників цукру, але їй необхідно імпортувати не менше 400 тисяч тонн в рік. Уряд намагався скоротити імпорт продовольства, але це привело до зростання інфляції до 37% в червні.

На церемонії відкриття цукрового заводу Башир сказав, що завод, початкова річна продуктивність якого становить 150 тисяч тонн, допоможе перетворити Судан на одного з найбільших експортерів цукру.

"Ми говоримо тим, хто чекає... в Судані не буде "арабської весни". У Судані спекотне літо, і воно спалить ворогів Судану", - заявив президент.

Компані White Nile Sugar була створена 2004 року, але відкриття заводу було відкладено на кілька років, в чому Хартум звинувачує санкції США. Вашингтон ввів ембарго на торгівлю з 1997 року за роль Судану в розміщенні ісламських бойовиків в минулому.

Завод, де суданська компанія Kenana Sugar, що належить Саудівській Аравії, Кувейту та Судану, є найбільшим акціонером, планує, що річна продуктивність білого цукру протягом трьох років становитиме 450 тисяч тонн.

Уряд Судану сподівається, що сільське господарство та експорт корисних копалин, таких як цукор, золото і срібло, допоможе замінити доходи від продажу нафти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram