ГоловнаСвіт

Держдума ухвалила закон про "чорні списки" інтернет-сайтів

У Росії ввели інтернет-цензуру.

Держдума ухвалила закон про "чорні списки" інтернет-сайтів
Фото: http://www.ntv.ru

Депутати Державної думи Російської Федерації під час засідання 11 липня ухвалили в другому і третьому читаннях резонансний законопроект про створення єдиного реєстру доменів і сайтів з забороненою до розповсюдження інформацією.

Єдиний реєстр буде створюватися з листопада 2012 року.

Проект, що передбачає створення так званих "чорних списків" сайтів із забороненою до розповсюдження в Росії інформацією, було внесено до Держдуми на початку червня представниками всіх чотирьох думських фракцій і ухвалено у першому читанні 6 липня.

Документ пропонує створити реєстр сайтів, сторінок і адрес у мережі, де буде розміщуватися інформація, що містить небезпечний для дітей контент - так звану систему "чорних списків" веб-сайтів.

Закон, проти ухвалення якого виступали соціальна мережа "ВКонтакте", пошуковик "Яндекс", сервіс блогів LiveJournal і російськомовна інтернет-енциклопедія "Вікіпедія", спрямовано на боротьбу з дитячою порнографією, пропагандою наркотиків і спонуканням дітей до самогубства.

Зазначимо, що новий законопроект викликав неоднозначну реакцію в інтернет-співтоваристві, а також піддався критиці з боку експертів. Так, за словами учасників інтернет-проекту "Вікіпедія", ухвалення закону може обернутися появою позасудової цензури в російськомовному сегменті Інтернету, а в перспективі - закриттям доступу до нього.

Новий законопроект санкціонує появу "чорного списку" сайтів, де розміщується інформація, що містить небезпечний для дітей контент. У першу чергу це дитяча порнографія, інструкції з суїциду й наркотиків. Такі статті російської "Вікіпедії" як "Самогубство" або "Перманганат калію" запросто можуть потрапити в список.

Нагадаємо, вчора російськомовна "Вікіпедія" зачинилась на добу на знак протесту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram