ГоловнаСвіт

У Саудівській Аравії відбуваються масові акції протесту

Стимулом активізації шиїтів стало вбивство активіста опозиції.

У Саудівській Аравії відбуваються масові акції протесту
Фото: EPA/UPG

Тисячі жителів Саудівської Аравії (переважно шиїтів) вийшли на мирні акції протесту після вбивства владою одного з активістів опозиції Мухаммада аль-Фільфіля.

Про це повідомляє Lenta.ru 11 липня.

Як пише The New York Times, його вбили на попередній демонстрації на захист відомого шиїтського імама шейха Німра аль-Німра, якого поліцейські під час переслідування поранили в ногу та заарештували.

Спонтанною акцією протесту стали похорони Фільфіля в провінції Катіф на сході королівства. Пізніше частина мітингувальників відкололася від загальної маси: молодь почала закидати камінням державні установи та поліцейських.

Німр аль-Німр вважали одним із найбільш послідовних критиків монархії та її тісних зв'язків із Вашингтоном. Серед іншого 2009 року він вимагав відокремлення населених шиїтами східних провінцій від Саудівської Аравії. Як пише The Foreign Policy, американські дипломати, які працюють в Ер-Ріяді, довго дивувалися, чому влада не заарештувала його раніше, після критичних зауважень на адресу правлячої сім'ї та закликів до відокремлення.

У Саудівській Аравії, де офіційною релігією є сунітська версія ісламу, шиїтів офіційно дискримінують. Зокрема, їх не беруть на відповідальні посади в органах державного управління та силових структурах. При цьому велику частину саудівської нафти добувають у районах традиційного проживання шиїтів.

Хвилювання серед шиїтів почалися в лютому 2011 року, коли в багатьох країнах тільки починалася "арабська весна". Проте влада жорстоко придушила ці виступи, а також пообіцяла сходу країни значні фінансові вливання. Однак шиїти продовжують звинувачувати уряд у дискримінації.

Саудівська Аравія активно допомагає сирійським повстанцям, борцям проти авторитарного режиму президента Башара Асада в Сирії. Водночас не менш жорстокий режим у самому королівстві категорично відмовляється розширювати права меншин.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram