ГоловнаСвіт

Шотландці не хочуть бути незалежними, - опитування

За збереження нинішнього становища в цьому опитуванні виступають 29% населення, а 11% важко відповісти.

Шотландці не хочуть бути незалежними, - опитування
Фото: podrobnosti.ua

Порівняно з 2011 роком суттєво поменшало мешканців Шотландії, які вітають ідею повного відокремлення від Великобританії. Про це свідчать результати опитування, які провела компанія TNS BMRB.

Згідно із цими даними, рік тому за незалежність Шотландії виступали 39% її мешканців, проти були 38%, не визначилися 23%. Однак до липня 2012-го ситуація змінилася так: за відокремлення - 30%, проти - 50%, вагалися з відповіддю 20%.

При цьому при додаванні до опитувального аркуша третього варіанта - розширення повноважень шотландської влади без повного відокремлення - прихильників незалежності стає ще менше - 23%, а найпопулярніша саме ідея розширення нинішньої автономії - 37%. За збереження актуального становища в цьому опитуванні виступають 29% шотландців, а важко відповісти 11%.

На думку місцевих спостерігачів, публікація результатів опитування стала серйозним ударом по позиціях першого міністра Шотландії Алекса Селмонда, який відстоює ідею незалежності.

Зміна громадської думки свідчить про те, що кампанія на підтримку відокремлення, яку він запустив наприкінці травня, не дала жодних суттєвих успіхів. Понад те: набагато результативнішою виявилася контркампанія лейбориста Алістера Дарлінга, який закликає шотландців не відокремлюватися від Сполученого Королівства.

Очікують, що референдум про відокремлення Шотландії від Великобританії відбудеться або 2013-го, або 2014 року. Наразі ні юніоністи, ні сепаратисти не можуть похвалитися підтримкою більшості місцевих жителів.

Шотландія стала частиною Великобританії 1707 року. Незважаючи на широкі права, надані Единбургу у складі Сполученого Королівства, багато шотландців вимагають відновлення повної незалежності свого краю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram