ГоловнаСвіт

ОБСЄ вимагає санкцій проти винуватих у смерті Магнітського

Організація ухвалила відповідну резолюцію.

ОБСЄ вимагає санкцій проти винуватих у смерті Магнітського
Сергей Магнитский
Фото: gzt.ru

Парламентська асамблея ОБСЄ більшістю голосів затвердила резолюцію, що передбачає санкції щодо російських чиновників, імена яких пов'язують із загибеллю в московському СІЗО юриста Сергія Магнітського.

За ухвалення резолюції під назвою "Законність у Росії: справа Сергія Магнітського" закликав проголосувати основний її автор, колишній голова Парламентської асамблеї ОБСЄ Жоао Соареш, а також представники Грузії, Латвії, Франції, Норвегії, Нідерландів, Канади. Джон Маккейн, який представляє США, також підтримав резолюцію.

Російські парламентарії голосували проти прийняття резолюції.

Представник Росії назвав документ "поспішним і таким, що грішить необ'єктивними даними", а також заявив, що автори документа "взяли на себе повноваження судді" і закликав переписати текст резолюції.

У резолюції, яка має рекомендаційний характер, ідеться, що ОБСЄ закликає держави-учасниці вводити санкції щодо відповідальних за грубі порушення прав людини осіб.

Консультант інвестфонду Hermitage Capital Сергій Магнітський помер у слідчому ізоляторі в Москві в листопаді 2009 року. Правозахисники і колеги юриста впевнені в тому, що Магнітський помер через умови утримання і відмову в медичній допомозі.

Російська влада звинувачувала Магнітського в ухиленні від сплати податків, однак колеги померлого у СІЗО юриста наполягають, що кримінальну справу стосовно Магнітського було сфабриковано з метою змусити юриста відмовитися від свідчень проти низки силовиків, які за допомогою схеми - що її, ймовірно, викрив Магнітський - викрали зі скарбниці 5,4 млрд рублів (230 млн доларів).

Загибель Магнітського викликала широкий громадський резонанс не тільки в Росії, але й на Заході.

Наприкінці червня свій варіант "списку Магнітського" одностайно схвалив комітет із міжнародних відносин сенату США.

Законопроект про санкції щодо російських чиновників, відповідальних, на думку деяких американських сенаторів, за порушення прав людини, було внесено на розгляд Сенату 2010 року групою сенаторів на чолі з Бенджамін Кардін.

Він передбачає, зокрема, візові санкції і заморожування банківських рахунків у США стосовно 60 російських чиновників, імовірно причетних до смерті Магнітського.

Як повідомляється, під дію "закону Магнітського" можуть також потрапити російські функціонери, які пов'язані з вбивствами, тортурами й іншими порушеннями прав людини стосовно тих, хто намагався оприлюднити незаконну діяльність чиновників.

Повний список чиновників, складений сенатором Кардіном, не можуть оприлюднити, оскільки законодавство США передбачає нерозголошення інформації про візові дані.

Нині законопроект перебуває на розгляді в конгресі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram