ГоловнаСвіт

Голландія та Фінляндія можуть заблокувати пакет фінансової допомоги ЄС

Країни виступають проти відмови від пріоритетного статусу для кредитів європейських стабфондів на порятунок Іспанії.

Голландія та Фінляндія можуть заблокувати пакет фінансової допомоги ЄС
Фото: delo.ua

Фінляндія і Голландія ризикують звести нанівець усі поступки Німеччини, яких удалося досягти на останньому саміті зони євро. Вони виступають проти відмови від пріоритетного статусу для кредитів європейських стабфондів на порятунок Іспанії. Їхній приклад може виявитися заразливим, попереджають аналітики.

Фінляндія наполягає на тому, що рішення саміту зони євро, який минув наприкінці минулого тижня, не такі однозначні, як усі намагаються їх подати. Зокрема, там не згодні із тим, що весь пакет допомоги Іспанії буде надано без пріоритетного статусу порівняно із зобов'язаннями перед власниками держоблігацій країни. Таке враження може з'явитися після прочитання комюніке за підсумками зустрічі, але це не так, заявив Bloomberg представник міністерства фінансів Фінляндії Мартті Салмі.

"Ми підтверджуємо, що фінансова підтримка буде надаватися EFSF (тимчасовий стабфонд) доти, поки не запрацює ESM (постійний стабфонд), а потім її переведуть на ESM, при цьому без пріоритетного статусу", - зазначили європейські лідери у своїй заяві з приводу Іспанії. Цю тезу підтвердив і голова Європейської ради Герман ван Ромпей: "Фінансову допомогу Іспанії буде надано без пріоритетного статусу для коштів, наданих EFSF/ESM".

Проте фіни наполягають на своєму, називаючи формулювання комюніке "негерметичними". Зокрема, якщо якась частина допомоги буде видана Іспанії безпосередньо постійним стабфондом ESM, то ці кошти матимуть перевагу в погашенні порівняно з іншими зобов'язаннями, вважає Салмі. Нагадаємо, саме пріоритетний статус для кредитів стабфондів Іспанії найбільше турбував інвесторів, а після залагодження цього питання на саміті прибутковість іспанських бондів знизилася.

Фінські претензії не вичерпуються казуїстикою, пов'язаною зі статусом кредиту Іспанії. Гельсінкі має намір зажадати забезпечення від Мадрида фінської частини кредиту, щоб якось компенсувати відмову від пріоритету в частині виплат. Що саме виступить у цій ролі, наразі не визначено. Крім того, раніше Фінляндія разом із Нідерландами (дві з чотирьох країн блоку з рейтингами AAA) пригрозили заблокувати узгоджену на саміті можливість придбання держоблігацій проблемних країн за кошти стабфонду.

Усі ці застереження і додатки країн Північної Європи до, здавалося б, досягнутих на саміті домовленостей обіцяють непросту зустріч міністрів фінансів країн зони євро 9 липня, на якій мають конкретизувати домовленості європейських лідерів. "Є загроза, що приклад Фінляндії та Голландії можуть наслідувати інші благополучні країни зони", - вважає головний стратег Julius Baer Крістіан Гаттікер. Ситуація, коли домовленості за підсумками самітів через деякий час опиняються під питанням, знову в підсумку спричиняє дефіцит довіри загалом, додав він. Проте домовленості все-таки є - бюджетний пакт минулого року і єдиний банківський регулятор за підсумками останнього саміту. "Політичні процеси надзвичайно повільні в категоріях ринків капіталу", - підсумував Гаттікер.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram