ГоловнаСвіт

Suzuki вимагає від Volkswagen повернути акції

Слухання справи відбудеться в Лондоні навесні 2013 року.

Suzuki вимагає від Volkswagen повернути акції
Фото: delo.ua

Японський автовиробник Suzuki намагається через арбітражний суд забрати свої акції у Volkswagen. Ще в листопаді минулого року він заявив про припинення співпраці з німецькою компанією і зажадав повернути акції, які передав їй 2010 року. Японці впевнені, що справу вирішать на їхню користь.

У листопаді 2011 року компанія Suzuki заявила про припинення співпраці з Volkswagen і зажадала від німецького концерну повернути 20% своїх акцій, переданих три роки тому в обмін на 1,7 млрд євро в рамках угоди про партнерство.

Джерела, близькі до керівництва Suzuki, розповіли, що японський автовиробник пропонував Volkswagen продати акції за ринковою вартістю, тобто за 2 млрд євро, проте концерн відмовив.

"Термін угоди з Volkswagen минув. А отже, концерн не має права тримати у себе частку Suzuki. Ми звернулися в арбітражний суд Великобританії, щоб отримати свої акції назад", - заявив віце-президент Suzuki Ясухіто Хараяма.

Також він зазначив, що компанія впевнена в успішному вирішенні спору. Слухання справи відбудуться в Лондоні навесні 2013 року.

Suzuki уклала стратегічний альянс із німецькою компанією на початку 2010 року. Тоді Volkswagen придбав 19,9% акцій японського автовиробника, а Suzuki - 1,5% VW. Німецька компанія розраховувала, що завдяки угоді зможе розширити свою частку в сегменті мікролітражок і зміцнити власне становище на ринку Індії, де Suzuki займає близько половини ринку.

Японська компанія й собі планувала завдяки Volkswagen закріпити свою присутність на китайському ринку і почати власний проект з розробки та виробництва гібридних автомобілів.

Сторони так і не змогли реалізувати жодного спільного проекту. Першим каменем спотикання став звіт Volkswagen для інвесторів за 2010 рік. Там німецький концерн називає Suzuki "пов'язаною компанією", у якій він може "суттєво впливати на ухвалення фінансових та операційних рішень".

Уже наступного дня після публікації представник японського автовиробника Ясухіто Хараяма поспішив заявити, що такий стан справ не відповідає істині: "Ми незалежні компанії і рівні партнери. Suzuki не буде 12 брендом Volkswagen".

З боку німецьких партнерів на критику наразилося рішення Suzuki закупити дизельні двигуни для автомобілів SX4 в італійського Fiat. Volkswagen заявив, що це рішення суперечить початковим умовам альянсу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram