ГоловнаСвіт

Масштаби безладів у Судані збільшуються

Демонстранти вимагають відставки чинного уряду.

Масштаби безладів у Судані збільшуються
архивное фото
Фото: http://podrobnosti.ua

Поліція Судану використовувала сльозогінний газ проти незадоволених жорсткими заходами економії, коли вони намагалися покинути мечеть після п'ятничної молитви, повідомляє Reuters 6 липня.

В останні три тижні по всьому Судану проходять невеликі акції протесту, що закликають уряд президента Омара Хасана аль-Башира, який перебуває при владі протягом 23 років, піти у відставку.

Інтернет-активісти, натхненні торішньою "арабською весни", вже використовують соціальні ЗМІ, щоб закликати до ще більшої демонстрації протесту. Але суданська поліція та сили безпеки регулярно і швидко присікають будь-які ознаки інакомислення.

Активісти опозиції в Судані говорять, що сотні людей було заарештовано та затримано, а одного журналіста депортовано з країни.

У п'ятницю, коли сотні протестувальників-суданців намагалися покинути мечеть імама Абулрахмана в передмісті Хартума Омдурмане, поліція застосувала проти них сльозогінний газ. Ця мечеть є однією з найбільших і найвідоміших мечетей країни, і в ній часто відбуваються акції протесту.

"Коли вони (протестувальники) покидали мечеть, поліція відкрила вогонь сльозогінним газом. Вони забігли всередину, а поліція оточила внутрішній двір мечеті", - розповів один зі свідків.

Представник поліції Ахмед Омар, описуючи інцидент, сказав, що була "невелика акція протесту, яку поліція стримала без втрат".

У передмісті Хартума Бахрі протестуючі також змушені були повернутися в будівлю мечеті Сейіда Алі після того, як поліція застосувала проти них сльозогінний газ.

Судан увів жорсткі заходи економії після того, як Південний Судан оголосив про свою незалежність, забрав із собою три чверті видобутку нафти.

Протести, які почались в університетських кампусах, незабаром охопили інші райони столиці та вийшли за її межі. Попри це, в демонстраціях рідко бере участь більше кількох сотень осіб.

Унаслідок народних повстань у Судані 1964-го і 1985 року було повалено правлячих військових правителів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram