ГоловнаСвіт

Конго продовжує боротьбу з повстанцями

600 конголезьких солдатів втекли в Уганду.

Конго продовжує боротьбу з повстанцями
Солдаты армии Конго, архивное фото
Фото: EPA/UPG

Представник угандійської армії капітан Петро Мугіса сказав, що близько 600 конголезьких солдатів знайшли притулок в Уганді після інтенсивних боїв з повстанцями "Руху 23 березня" (М23).

Про це повідомляє АР 6 липня.

Мугіса сказав, що солдати були роззброєні і знаходяться під вартою в угандійській армії, яка посилила свої сили на кордоні Уганди з Демократичною Республікою Конго (ДРК). Зараз у ДРК тривають бої між конголезької армією і повстанцями М23.

Загони конголезьких повстанців, які називають себе "Рух 23 березня", були сформовані з армійських заколотників, які раніше служили в колишній повстанській організації "Національний конгрес захисту людей" (CNDP) і належать до африканського народу тутсі. 2009 року повстанці уклали мирну угоду з владою Руанди. Тоді близько 6 тисяч бойовиків CNDP були інтегровані в урядову армію. Частина з них 2012 року дезертирувала під приводом того, що уряд не виконує всіх умов мирної угоди. За відомостями ООН, вербування бойовиків на території Руанди для загонів М23 почалася в лютому 2012 року, а перші збройні сутички між повстанцями і урядовою армією ДРК почалися 6 травня. Бойові дії тривають на території Рутшуру, на північ від міста Гома, поблизу кордону з Угандою.

Офіційно керівником М23 є полковник Султані Макенга, який дезертирував з посади заступника командувача військовими операціями в провінції Південна Ківу. Однак ООН і влада Конго стверджують, що повстанців очолює генерал Боско Нтаганда на прізвисько Термінатор, який втік з урядової армії в квітні, прихопивши з собою 600 добре озброєних солдатів. Нтаганда приєднався до бунтівників у зв'язку з наміром влади Конго видати його Міжнародному гаазькому трибуналу, який хоче судити його за військові злочини, в тому числі за вербування до лав повстанців дітей.

Ситуація погіршилася після того, як 14 травня повстанці атакували кілька населених пунктів в ДРК, а потім напали на мобільну базу Місії ООН зі стабілізації в ДРК.

За відомостями ООН, збройний конфлікт у ДРК змусив 16 тисяч людей залишити свої домівки. З кінця квітня майже 7000 біженців перемістилися в Уганду і 9000 до Руанди. Крім того, Міжнародний комітет Червоного Хреста стверджує, що в Конго жахлива гуманітарна ситуація, оскільки місцеві клініки переповнені і зазнають дефіциту медикаментів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram