ГоловнаСвіт

У жовтні в уряду Японії можуть закінчитися гроші

Аналітики передбачають дострокові парламентські вибори.

У жовтні в уряду Японії можуть закінчитися гроші
Фото: 2.bp.blogspot.com

Через протистояння в парламенті, який заблокував законопроект про фінансування дефіциту, до кінця жовтня в уряду Японії можуть закінчитися гроші, через що державні витрати, зокрема: зарплати, пенсії та допомога з безробіття - будуть заморожені.

Про це повідомляє Reuters 6 липня.

Ухвалити законопроект про фінансування дефіциту, який дозволить уряду продати облігації, необхідні для фінансування майже половини бюджету, може заблокувати протистояння владної Демократичної партії й опозиційних, які використовують свій контроль над верхньою палатою парламенту, аби не пропускати законопроекти.

"Без цього закону бюджет зазнає краху. Немає значення, яка партія при владі. Я дуже сподіваюся, що ми зможемо отримати багатопартійну угоду стосовно закону про дефіцит", - заявив міністр фінансів Юн Азума, благаючи дві найбільші опозиційні партії про співпрацю.

Якщо законопроекту не ухвалять, витрати уряду заморозять, а становище третьої за величиною економіки у світі може постраждати, зокрема йдеться про оцінки кредитних рейтингових агентств.

Прем'єр-міністр Японії Есіхіко Нода минулого тижня отримав дозвіл нижньої палати парламенту на підписання плану збільшення податків, але частина владної Демократичної партії відкинула план. Зараз перебіжчики з владної партії готуються створити нову партію. Демократи, як і раніше, контролюють більшість у нижній палаті парламенту, але перебувають у меншості у верхній палаті. Багато аналітиків говорять, що розкол партії може спровокувати дострокові парламентські вибори.

Свого часу опозиційні партії погрожували затримати фінансування дефіциту бюджету Японії, але, врешті, поступилися і проголосували за ухвалення закону. Утім, цього разу опозиція може бути сміливішою через суперечку з приводу підвищення податку з продажів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram