ГоловнаСвіт

Сирія: опозиція звинувачує уряд у різанині

Урядові війська обстрілюють місто Хан-Шейкун.

Сирія: опозиція звинувачує уряд у різанині
архивное фото
Фото: EPA/UPG

Активісти опозиції в Сирії заявили, що артилерія обстрілює місто Хан-Шейкун і райони, прилеглі до міста Дума, де жителі збирають трупи після різанини, влаштованої членами напіввійськових формувань, лояльних до президента Сирії Башара Асада.

Про це повідомляє Reuters 5 липня.

Опозиція сказала, що не менш ніж 11 осіб, у тому числі 6-річна дівчинка і літній чоловік, загинули під час обстрілу міст Місраб і Рихан біля Думи. Трьох осіб застрелили.

На відео, знятому активістами опозиції в місті Дума, показано криваві сцени після захоплення міста проурядовими формуваннями. Повстанці змушені були покинути місто після обстрілу у вихідні. Державне інформаційне агентство SANA не повідомляло про вбивства в зруйнованому місті, але сказало, що пошкоджено міську інфраструктуру, а чимало жителів залишили Думу, щоби втекти від "тероризму".

"Ми виймаємо зі сміттєвих баків шматочки наших дітей ... Ми знайшли ці частини тіл, і все ще продовжуємо шукати", - сказав в одному з відеороликів чоловік, який розгрібав непотріб.

Обмежений доступ ЗМІ в Сирії ускладнює можливість підтвердити випадки насильства, що тривають незважаючи на дипломатичні заходи, спрямовані на запобігання громадянської війни між алавітською меншістю президента Сирії Башара Асада та бунтівною більшістю мусульман-сунітів.

Лідери опозиції і уряду західних країн кажуть, що з початку повстання в березні 2011 року загинуло понад 15 тисяч осіб. Уряд заявляє, що терористичні угруповання вбили кілька тисяч солдатів і поліцейських.

Активісти опозиції також повідомили, що жителі в паніці залишають місто Хан-Шейкун у північно-західній провінції Ідліб. Попри це, в них немає точних даних про втрати після бомбардування, в якому, за їхніми словами, брали участь вертольоти.

"Вони зрівняли Хан-Шейкун із землею. Асад говорить сирійському народові: "Або я залишуся, або я спалю вас", - сказав генерал Вільної сирійської армії, яка базується на кордоні з Туреччиною.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram