ГоловнаСвіт

Причиною аварії на японській "Фукусімі" визнано людський фактор

Оприлюднено доповідь парламентської комісії.

Причиною аварії на японській "Фукусімі" визнано людський фактор
Фукусима
Фото: EPA/UPG

У Японії представили остаточну доповідь парламентської комісії, присвячену розслідуванню причин катастрофи на АЕС "Фукусіма-1", згідно з якою аварія сталася через людський фактор.

Про це повідомляє Agence France-Presse.

Зокрема, критиці піддалися уряд країни, органи, що здійснюють нагляд над атомною енергетикою, а також компанія-оператор станції Tepco. На думку укладачів доповіді, всі вони діяли безвідповідально, через що "постраждали люди і суспільство".

Так, Tepco та урядові агентства укладачі доповіді звинуватили "в навмисному затягуванні рішень, бездіяльності або в ухваленні таких рішень, які були зручні їм самим". Крім того, повідомляє телекомпанія NHK, провина за неефективні дії була покладена на адміністрацію прем'єр-міністра, посаду якого у момент катастрофи обіймав Наото Кан. На думку авторів документа, адміністрація необґрунтовано втручалася в роботу екстрених служб, порушуючи командний ланцюжок і вносячи в процес плутанину.

Комісія поклала відповідальність на уряд також за несвоєчасне інформування про аварії населення територій, що знаходяться поряд з АЕС. В результаті евакуація місцевих жителів проводилася неефективно.

Також в підсумковій доповіді говориться, що в цілому "Фукусіма-1" "була в уразливому становищі і не було жодних гарантій, що вона могла витримати землетруси і цунамі", уточнює AFP.

600-сторінковий документ став результатом розслідування, розпочатого в грудні 2011 року. Її попередні висновки були оприлюднені того самого місяця. Тоді в доповіді провина за подію також покладалася на владу країни і керівництво Tepco. Зокрема, згадувалася слабка взаємодія між кризовим штабом і урядом, а також відмова оператора взяти до уваги результати тестування, що виявило уразливості "Фукусіми-1".

Катастрофа на АЕС сталася через потужні землетруси і цунамі. В результаті розплавлення паливних збірок в атмосферу потрапив великий обсяг радіації. Станцію було вирішено вивести з експлуатації, очікується, що на це піде близько 30 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram