ГоловнаСвіт

Італія прагне скоротити робочі місця

Профспілки погрожують загальнонаціональним страйком.

Італія прагне скоротити робочі місця
архивное фото
Фото: italynews.ru

Прем'єр-міністр Італії Маріо Монті у вівторок заявив про скорочення робочих місць, зокрема й апарату державної адміністрації, що обурило профспілки й наразило його на небезпеку страйків.

Про це повідомляє Reuters 3 липня.

Плани, оголошені Монті, який зміцнив своє становище, отримавши підтримку ЄС на придбання суверенних облігацій за рахунок європейського фонду порятунку, передбачають скорочення персоналу на 10%, зокрема державних менеджерів - на 20%. Прем'єр нічого не сказав про терміни реалізації скорочень.

"Будьте обережні, створюючи соціальні конфлікти", - сказала лідерка найбільшої профспілки Італії Cgil Сусанна Камуссо перед зустріччю з прем'єр-міністром.

Камуссо зазначила, що "повинен бути" єдиний загальний страйк усіх профспілок на користь робочих місць. Раффаеле Бонанні, голова другої за величиною профспілки, заявив у понеділок, що він готовий розпочати загальнонаціональний страйк, якщо скорочення будуть безладними.

Скорочення витрат, аби завадити запланованому на жовтень збільшенню податку з продажів, зараз загрожує зіпсувати і без того напружені відносини між урядом і профспілками.

Заступник міністра економіки Вітторіо Гріллі назвав скорочення "терміновими", додавши, що Італія, як і раніше, перебуває "під спеціальним наглядом" на європейському рівні.

На зустрічі з регіональними урядовими чиновниками на початку дня Монті сказав, що скорочення будуть постійними і будуть коштувати більше, ніж спочатку оголошена сума в 4,2 млрд євро. За його словами, сума зросла через необхідність збільшити фонд реагування на надзвичайні ситуації після землетрусів у північному районі Емілія-Романья. Отже, скорочення 2012 року можуть обійтися в 7 млрд євро.

Окрім скорочення персоналу, уряд планує подальшу централізацію державних закупівель товарів і послуг - зокрема, на охорону здоров'я - і закриття другорядних відомств.

Мета скорочень полягає в тому, щоб запобігти 2-відсотковому збільшенню податку з продажів, який в іншому разі набуде чинності в жовтні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram