ГоловнаСвіт

Вчені вважають, що хвороба Альцгеймера може бути заразною

Дослідники провели експерименти на тваринах.

Вчені вважають, що хвороба Альцгеймера може бути заразною
Фото: tsn.ua

За даними експериментів, хвороба Альцгеймера виникає при наявності в мозку певної групи білків.

Про це повідомляє Spiegel Online (переклад InoPressa). Водночас вони, так само як і пріони - збудники хвороби Крейцфельдта-Якоба, яка руйнує людський мозок, "коров'ячого сказу" у великої рогатої худоби або почесухи вівців, - можуть бути заразними.

Дослідник Маттіас Юккер з Інституту Херт і Німецького центру з дослідження нейродегенеративних захворювань в Тюбінгені говорить, що вчені спостерігали перенесення хвороби тільки під час експериментів на тваринах і лише в тих випадках, коли спеціально виведені миші зі схильністю до захворювань контактували з можливими збудниками. За словами Юккера, які наводяться в журналі, основне питання, найімовірніше, полягає в тому, чому хвороба Альцгеймера не заразна, якщо збудник Альцгеймера настільки схожий на збудника пріонних захворювань.

"У мозку пацієнта, ураженого хворобою Альцгеймера, відбувається масове відмирання нейронів. Нервові клітини відмовляються працювати - спочатку небагато, потім їхні стає дедалі більше. По-перше, в нервових клітинах відмовляють важливі транспортні шляхи, по-друге, утворюються так звані бляшки. Це поступово наростаючі скупчення молекул білка поза нервових клітин, що порушують функціонування мозку. Бляшки виникають через шматочки білка, що утворюються самостійно, так званих бета-амілоїдів", - роз'яснює автор. За її словами, Лері Уокер з Університету Еморі в Атланті експериментально досліджував роль бета-амілоїдного білка ще десять років тому. "Після того, як в мозок мишей були введені екстракти мозку пацієнтів, які померли від хвороби Альцгеймера, в ньому утворилися типові для цієї хвороби бляшки", - уточнює автор.

Висновок про те, що збудником хвороби Альцгеймера є заразна форма бета-амілоїдів, досі ставиться під сумнів, оскільки екстракт мозку, введений мишам, міг містити і багато інших збудників. Однак, за словами автора, дедалі більше вчених поділяють гіпотезу про бета-амілоїд. Зокрема, минулої осені стали відомі попередні результати робіт іспанського фахівця з пріонами Клаудіо Сото, згідно з якими бета-амілоїд знайшлися і в крові мишей, заражених хворобою Альцгеймера.

За словами автора, якщо хвороба Альцгеймера заразна і збудники дійсно виявляються в крові носіїв захворювання, то донорів крові потрібно буде обстежити і на предмет цієї хвороби. Однак президент робочої групи Інституту Роберта Коха з крові Райнхард Бургер після нещодавнього засідання заявив, що в зараз немає серйозних вказівок на небезпеку, пов'язану з препаратами крові.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram