ГоловнаСвіт

Найбільше у США місто-банкрут знаходиться в Каліфорнії

Останніми роками труднощі із фінансуванням мав увесь штат.

Найбільше у США місто-банкрут знаходиться в Каліфорнії
Стоктон
Фото: shans-online.com

Каліфорнійське місто Стоктон звернулося до суду по захист від кредиторів. Відповідне рішення міська рада ухвалила ще у вівторок. Оскільки у Стоктоні мешкають 292 тис. осіб, то він став найбільшим містом-банкрутом за всю історію США.

Як зазначено в позовній заяві, заборгованість міста оцінюють у 500 мільйонів - мільярд доларів. Його активи також становлять близько мільярда доларів. Як два основні кредитори в заяві згадані власники облігацій і держслужбовці.

У прес-релізі міської адміністрації зазначено, що під час розгляду звернення в суді Стоктон заморозить виплату заборгованості, а також скоротить зарплати бюджетникам і пільги пенсіонерам. Тим часом мешканців міста запевнили, що жодних змін у повсякденному житті вони не відчують.

Тим часом зниження зарплат уже стало предметом судового позову, який до міста подала найбільша профспілка - Асоціація службовців Стоктона. На думку позивачів, адміністрація міста не мала права в односторонньому порядку змінювати умови контракту з організацією. У разі виграшу асоціація отримає право на кредит у 12 мільйонів доларів.

Фінансове становище Стоктона почало гіршати 2008 року, коли криза торкнулася ринку нерухомості. Переговори з кредиторами адміністрація розпочала ще в березні 2012 року, вони тривали до 25 червня.

Незважаючи на те, що Стоктон став найбільшим американським містом-банкрутом, існують більш густонаселені, які свого часу оголошували про свою фінансову неспроможність. Зокрема, 2011 року заявку на банкрутство подав округ Джефферсон (Jefferson County) в штаті Алабама, населення якого оцінюють у майже 660 тис. осіб. Кредиторам округ заборгував понад 4 мільярди доларів.

Досі останнім каліфорнійським містом, яке оголосило себе банкрутом, було Вальєхо (Vallejo), що подало до суду 2008 року. 2011 року його фінанси успішно реструктуризували.

Останніми роками труднощі із фінансуванням має весь штат Каліфорнія. У середу місцева влада ухвалила бюджет, який передбачає скорочення держвитрат на 6 мільярдів доларів, якщо в листопаді мешканці штату відхилять ініціативу про підвищення податків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram