ГоловнаСвіт

Масштабне будівництво визнали загрозою для Ліверпуля

Проект передбачає реконструкцію історичних доків на півночі міста-порту.

Масштабне будівництво визнали загрозою для Ліверпуля
Проект Liverpool Waters
Фото: Lenta.ru

ЮНЕСКО включило Ліверпуль до Списку об'єктів Всесвітньої спадщини, які перебувають під загрозою, повідомляє офіційний сайт організації. Таке рішення ухвалили 27 червня на 36-й сесії ЮНЕСКО, яка вперше проходить в Санкт-Петербурзі.

Комітет Всесвітньої спадщини вбачає загрозу для Ліверпуля в масштабному будівельному проекті вартістю в 5,5 мільярда фунтів, що передбачає реконструкцію історичних доків на півночі міста-порту - це вплине на зовнішній вигляд центру Ліверпуля, включеного до реєстру ЮНЕСКО 2004 року.

Згідно зі схемою будови, деякі доки відокремлять між собою, а сам район фрагментують. Окрім того, в зоні доків з'являться чотири готелі, найвищі будівлі сягатимуть висоти 50 поверхів. Передбачено, що реалізація проекту може забрати до 50 років.

У ЮНЕСКО вважають, що місто, яке було одним з найбільших торгових і транспортних центрів світу XVIII і XIX століттях, утратить свою цінність як історична пам'ятка. Проти також висловилася організація "Англійська спадщина", британська державна Комісія з питань історичним будівель і пам'яток. Однак у березні 2012 року міська рада Ліверпуля дозволила будівництво в зоні доків.

Сесія ЮНЕСКО відкрилася 24 червня і триватиме до 6 липня. Комітет розгляне 30 об'єктів, які претендують на включення в список ЮНЕСКО. 26 червня стало відомо, що комітет виключив дві пам'ятки зі списку Всесвітньої спадщини, що перебувають під загрозою, - форт і сади Шалімар у місті Лахор (Пакистан), а також рисові тераси у Філіппінських Кордильєрах. Експерти вважають, що умови їхнього збереження значно покращено.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram