ГоловнаСвіт

У США винайшли дешевий спосіб викрадати безпілотники

Пристрій дозволяє втручатися в роботу систем GPS-навігації.

У США винайшли дешевий спосіб викрадати безпілотники
Фото: newsland.ru

Дослідники Техаського університету в США створили пристрій вартістю близько тисячі доларів, що дозволяє перехоплювати управління безпілотними літальними апаратами. Пристрій одержав назву GPS-спуфер, він дозволяє втручатися в роботу систем GPS-навігації, а тоді або перенаправляти апарат на новий маршрут польоту, або провокувати його втрату.

Над створенням пристрою працювала група дослідників під керівництвом Тодда Хамфрі (Todd Humphrey), який спеціалізується в галузі радіолокаційної навігації. Принцип роботи GPS-спуфера полягає в тому, що пристрій посилає безпілотнику потужніший сигнал GPS, ніж той, який апарат отримує із супутників. Так стає можливою передача БПЛА нових координат.

GPS-спуфер створено з компонентів, доступних у звичайних магазинах, які торгують електронікою. Зібрати систему не складно, складнощі виникають лише із написанням програмного забезпечення, якого у відкритому доступі наразі немає. За оцінкою дослідників, зловмисникам не буде нескладно самостійно розробити такий пристрій.

З 2015 року в США планують відкрити повітряний простір для польотів безпілотників цивільних служб екстреного реагування й охоронних підприємств. За даними дослідників Техаського університету, це означає, що США можуть зіткнутися з новою хвилею тероризму, інструментом якого стануть уже перехоплені безпілотники.

Створений у США GPS-спуфер найбільш ефективний для перехоплення цивільних безпілотників, що використовують не зашифрований канал GPS. За словами Хамфрі, це не означає, що пристрій не можна використати для перехоплення військових безпілотних апаратів, що працюють із зашифрованим каналом GPS міністерства оборони США, це питання доопрацювання програмного забезпечення та злому алгоритмів шифрування.

Зараз у США діють кілька дослідницьких проектів, спрямованих на убезпечення каналів зв'язку безпілотних літальних апаратів. Таким проектам приділяють особливу увагу після того, як 2009 року з'ясувалося, що іракські повстанці за допомогою супутникової тарілки і купленого в Інтернеті програмного забезпечення перехоплювали відеосигнали американських БПЛА.

Щоб перехопити сигнали, використовували російське ПЗ SkyGrabber, яке продають по 25,95 долара за ліцензію. Згідно з даними американських військових, практика перехоплення відеосигналів поширена в Іраку із середини 2008 року. Це стало можливо завдяки тому, що на БПЛА Predator RQ/MQ-1 і MQ-9 Reaper використовували не зашифровані канали зв'язку. Зараз інформаційну передачу американських апаратів шифрують.

У грудні 2011 року в Ірані було перехоплено американський розвідувальний безпілотник RQ-170 Sentinel. Іранська сторона оголосила, що апарат перехопили, вивівши з ладу його системи управління. Тим часом, імовірно, іранські військові використовували для перехоплення охоронні комплекси радіоелектронної боротьби 1Л222 "Автобаза", які Росія постачила їм у жовтні 2011 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram