ГоловнаСвіт

Саудівська Аравія засудила бойовиків "Аль-Каїди" за змову проти США

Групи з захисту прав людини вимагають прозорості у судових процесах.

Саудівська Аравія засудила бойовиків "Аль-Каїди" за змову проти США
Архивное фото
Фото: www.securitylab.ru

Суд у Саудівській Аравії засудив 11 осіб до 15 років тюремного ув'язнення за приналежність до осередку "Аль-Каїди", яка планувала атаки на державну нафтову компанію Aramco і американські війська в Кувейті.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на саудівські ЗМІ.

Засуджені до ув'язнення були серед тисяч бойовиків "Аль-Каїди", з якими 2003-2006 років билася держава, що посідає перше місце за експортом нафти у світі.

Згідно з даними саудівської газети Alriyadh, Спеціалізований кримінальний суд засудив бойовиків до тюремного ув'язнення строком від двох до 15 років.

"Вироки ... включають 15 років тюремного ув'язнення для першого відповідача за приєднання до терористичного осередку, дії якого були направлені на американські війська в Кувейті і на важливі об'єкти Aramco", - пише газета.

Минулого року Міністерство внутрішніх справ країни заявило про затримання 5696 осіб за зв'язок з бойовиками. Серед них 5080 осіб вже пройшли через суд. Незалежні групи із захисту прав людини кажуть, що в деяких випадках були заарештовані мирні політичні активісти. Вони також вимагають, щоб суд був відкритий для широкої аудиторії, оскільки зараз на суді можуть бути тільки урядова Комісії з прав людини, яка звітує перед королем Саудівської Аравії Абдаллою, і окремі саудівські ЗМІ.

"Суд має бути відкритим і прозорим. За відсутності прозорості я не знаю, чи була проведена належна правова процедура", - заявив президент Першого королівського товариства з прав людини Ібрагім аль-Мугайтіб.

Минулого року саудівський суд засудив 16 осіб до тривалого тюремного ув'язнення за "фінансування тероризму" і зв'язок з "Аль-Каїдою" з метою захопити владу. Правозахисники кажуть, що засуджені були мирними активістами, які боролися за конституційну монархію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram