ГоловнаСвіт

На британському острові знайшли найбільший скарб в Європі

За оцінками експертів, знахідці більш ніж 2 000 років.

На британському острові знайшли найбільший скарб в Європі
Фото: earth-chronicles.ru

Один із найбільших у європейській історії скарбів виявлено двома археологами-аматорами на британському острові Джерсі.

Вага вилучених зі схованки десятків тисяч золотих і срібних монет досягає 750 кг.

За оцінками експертів, знахідці більш ніж 2 000 років. Виявлено монети, що датуються близько 50-м роком до н.е., були в обігу у кельтського плем'я коріозолітів, що населяли північ сучасної Бретані. Вчені вважають, що нечувана сума грошей могла бути вкрита французькими кельтами на Джерсі напередодні римського навали, - в середині I століття до н.е легіонери під командуванням Юлія Цезаря підкорювали племена галлів.

Дослідникам наразі складно визначити точну кількість монет, тому що за минулі століття змішаний з глиною метал злежався настільки щільно, що нагадує величезний злиток. За попередніми оцінками, ця цифра може коливатися від 30 до 50 000, при цьому нумізмати вказують, що ціна кожної монети досягає 120-250 євро. Таким чином, загальна вартість стародавнього скарбу може становити від 5 до 16,5 млн.

Поле в приході Грувіль, який розташований на східному узбережжі Джерсі, давно привертало місцевих шукачів скарбів. 70-річний Реєстр Мед, який зробив сенсаційну знахідку разом зі своїм напарником Річардом Майлзом, зізнався, що більше ніж 30 років намагався виявити в цій місцевості скарб, після того, як почув розповіді про монети, що знайшли під корінням дерева, вивернутого ураганом із землі.

Наразі не ясно, на яку частину коштів від продажу знахідки музеям можуть претендувати археологи, однак за словами Майлза, гроші були б для нього лише приємним доповненням до радості від самої знахідки.

"Якби ми робили це заради грошей, то кинули б вже багато років тому - тільки подумати, скільки барахла ми знайшли за ці роки, - зазначив він. - Головне було в тому, щоб знайти ці монети, і дати можливість джерсійцям теж побачити їх".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram