ГоловнаСвіт

Гілларі Клінтон візьметься за проблему російськомовних у Латвії

Права цієї категорії обмежені порівняно з громадянами республіки.

Гілларі Клінтон візьметься за проблему російськомовних у Латвії

Товариство "За чесність і справедливість", яке бореться за права російськомовного населення Латвії, звернулося з відкритими листом до держсекретаря США Гілларі Клінтон. Її просять виступити посередником у переговорах між латвійською владою та російською меншиною в республіці. Про це порталу Ves.lv повідомили представники організації.

Держсекретар США в четвер, 28 червня, прибуде до Латвії з одноденним візитом. У товаристві "За чесність і справедливість" пояснили, що звернулися до Клінтон, оскільки, на їхню думку, нинішнє становище росіян у республіці аналогічне до становища афроамериканців у Сполучених Штатах після Другої світової війни, коли ті боролися проти расової дискримінації.

"Свого часу білі владні еліти США продемонстрували зрілість і пішли назустріч вимогам афроамериканців. Було ухвалено, а головне - втілено, закон про громадянські права і закон про виборчі права, які забезпечили рівні права всім американським громадянам. Це кращий приклад успішної побудови суспільства расової й етнічного рівності, і він викликає велику повагу", - наголошено в адресованому Гілларі Клінтон посланні.

За словами активістів, зараз російське населення не може правовими методами подолати сформовану в Латвії систему етнічної дискримінації. Зокрема, як наголошують активісти, росіяни не мають можливості зберігати свою культуру і здобувати повноцінну освіту рідною мовою, хоча є платниками податків.

У висновку правозахисники висловлюють сподівання, що завдяки посередництву держсекретаря США їм удасться "домогтися усунення дискримінації частини населення Латвії та сприяти демократизації й інтеграції латвійського суспільства".

У Латвії, населення якої становить близько 2 мільйонів осіб, мешкають 319 тис. негромадян. Це колишні громадяни СРСР, які народилися або приїхали в Латвію після 1940 року і предки яких ніколи не жили в республіці. Для абсолютної більшості негромадян російська мова є рідною.

Права цієї категорії обмежені порівняно з громадянами республіки. Зокрема, вони не можуть брати участь у виборах і працювати в державних структурах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram