ГоловнаСвіт

Путін обговорить Сирію та Іран з Пересом

В Ізраїлі відкрився пам'ятник боротьбі Червоної армії у Другій світовій війні.

Путін обговорить Сирію та Іран з Пересом
архивное фото

Президент Ізраїлю Шимон Перес в понеділок закликав президента Росії Володимира Путіна, який перебуває з робочим візитом в Ізраїлі, вжити заходів для запобігання ядерній загрозі Ірану і припинити кровопролиття в Сирії.

Про це повідомляє Reuters 25 червня.

Поїздка Путіна до Ізраїлю, на палестинські території і до Йорданії розглядається як спроба збільшити вплив Росії в регіоні, тимчасом як Захід і деякі арабські країни критикують позицію Москви, яка виступає проти повалення президента Сирії Башара аль-Асада.

"Я впевнений, що Росія, яка постраждала від фашизму, не дозволить такі загрози - ані іранську загрозу, ані сирійське кровопролиття", - сказав Перес на церемонії в центральному ізраїльському місті Нетанія, де Путін присвятив пам'ятник боротьбі Червоної Армії проти нацистської Німеччини у Другій світовій війні.

Ізраїльські чиновники заявили, що прем'єр-міністр Біньямін Нетаньяху має намір обговорити Іран і Сирію з Путіним під час зустрічі, яка пройде в понеділок у Єрусалимі. Візит Путіна розпочався наступного дня після перемоги кандидата від ісламістського руху "Брати Мусульмани" Мухаммеда Мурсі на президентських виборах в Єгипті, що також викликало занепокоєння Ізраїлю.

Міністр з питань розвідки Дан Мерідор закликав Росію підтримати подальші санкції проти Ірану, які обмежують його програму зі збагаченню урану. Ізраїль і Захід вважають, що програма спрямована на розвиток атомної зброї. Іран, у свою чергу, стверджує, що його ядерна діяльність здійснюється виключно в мирних цілях.

"Я сподіваюся, що Росія вступить у режим санкцій, який значно посилить їх", - сказав Мерідор у своєму виступі перед візитом Путіна.

Поряд з США, Китаєм, Великобританією, Францією і Німеччиною, Росія проводить переговори з Іраном, щоб переконатися, що він не розробляє ядерну зброю. Останні переговори з Тегераном завершилися в Москві минулого тижня. Країни, які ведуть переговори, не досягли консенсусу. Однак, Росія займає м'якшу тактику, ніж західні країни. Вона виступає проти будь-яких нових санкцій проти Ірану і закликає Ізраїль не нападати на ядерні об'єкти країни. Путін заявив, що у Росії немає доказів того, що Тегеран прагне стати ядерною державою.

Крім того, Росія відкинула заклики США і арабських країн припинити постачання зброї сирійському уряду, заявивши, що поставляє виключно оборонні озброєння. Вона також використовувала своє право вето в Раді Безпеки ООН на захист Сирії. Асад допоміг Росії зберегти останній плацдарм на Близькому Сході, купуючи зброю і здійснюючи технічне обслуговування російського флоту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram