ГоловнаСвіт

Індія заарештувала підозрюваного в організації терактів у Мумбаї

Відносини Ісламабада і Нью-Делі загострилися після нападів.

Індія заарештувала підозрюваного в організації терактів у Мумбаї
Фото: ru-newz.ru

Міністр закордонних справ Індії С.М. Крішна заявив у понеділок, що індійська поліція заарештувала чоловіка, підозрюваного в наданні допомоги під час планування нападу на Мумбаї 2008 року, коли загинули 166 осіб і більш ніж 300 зазнали поранень.

Про це повідомляє Reuters 25 червня.

Місцеві ЗМІ в понеділки поінформували, що затриманого Абу Хамзу підозрюють у приналежності до пакистанського угруповання "Лашкар-е-Тайба" (LET). Напад, у якому Нью-Делі звинувачує угруповання, потрясло Індію і зруйнувало крихкі відносини з Пакистаном. Вважають, що голос на отриманому поліцією записі розмови з бойовиками належав саме Абу Хамзі. За даними газети Times of India, він сказав зловмисникам повідомити ЗМІ, що "напад був анонсом, а весь фільм ще попереду". Крім того, згідно з повідомленнями ЗМІ, він також може виявитися людиною, яка навчала бойовиків мови гінді.

Нагадаємо, що група з 10 терористів відкрила вогонь на залізничному вокзалі, обстріляла поліцейську дільницю і захопила заручників у двох готелях - "Тадж-Махал" і "Оберой".

Утім, мирні переговори між Індією й Пакистаном було відновлено після нападу, але Нью-Делі, як і раніше, підозрює, що Ісламабад затягує з притягненням винуватців до відповідальності. Пакистан заперечує звинувачення.

"Нехай поліція Делі спочатку проведе розслідування, а потім вона відправить звіт в уряд. І тоді ми, звичайно, побачимо, яких відповідних... заходів можна вжити", - сказав Крішна журналістам, відповідаючи на питання про подальші відносини Індії та Пакистану.

Деякі місцеві ЗМІ повідомляли, що Абу Хамза був висланий із Саудівської Аравії і заарештований після приземлення літака в аеропорту Делі. Міністерство внутрішніх справ Саудівської Аравії не прокоментувало повідомлення.

Прокурор Раджив Мохан сказав, що підозрюваний перебуватиме під вартою в поліції протягом 15 днів для допиту.

Індія неодноразово закликала Пакистан вжити заходів проти ісламістського лідера Хафіза Саїда, якого звинувачували в організації терактів в Мумбаї. У травні держсекретар США Гілларі Клінтон санкціонувала $10-мільйонну винагороду за інформацію, що спричинить його затримання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram